Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Goof van Rijswijk – De baars en zijn eieren

Datum 30-4-2015
Locatie Afgedamde Maas
 

De laatste weken was het door allerlei omstandigheden wat rustig geweest rond het duiken, terwijl we normaal elke week gaan. Meestal op woensdagavond maar soms ook wel eens overdag of een andere avond als dat zo uit komt.
Vorig jaar hebben wij, Cornelis en ik, een oude kerstboom in de Maas gelegd in de hoop dat de baarzen die wilden gebruiken om er hun eieren op te leggen. Na een foto op Facebook van Erik de Boer met baarzeneieren bedacht ik dat we niet langer moesten wachten. Wij op donderdagavond naar de Maas en ik had meteen mijn 200 gram onderpak aangetrokken omdat de watertemperatuur al weer rond de 12 graden was. Dat was een goede keuze, het scheelt toch weer een paar kilo lood die je niet mee hoeft te zeulen.
De avond was prachtig, een heldere lucht en het zonnetje scheen nog volop. Aan de waterkant bleek toch dat het anders dan anders gegaan was want ik had mijn tas met onderhandschoenen, polswarmers en extra sokken niet bij me. Dan maar zonder extra sokken en gelukkig had Cornelis een extra paar 3 vingerwanten bij zich die ik mocht lenen. Daar had ik nog nooit mee gedoken dus dat was een leuke bijkomstigheid.
Gewapend met de camera op groothoek instelling en de 9-18 gemonteerd liepen we naar het water en wat we zagen van boven stemde ons gunstig, het was erg helder. We spraken een uurtje af en verdwenen allebei onder water.
Cornelis fotografeert met een EPL-5 en uit ervaring weten we dat we elkaar toch kwijtraken, dus duiken we lekker apart, wel zo comfortabel. We spraken af dat ik eerst naar de kerstboom op zoek zou gaan en hij dan later zou komen.
Het was al weer een tijdje geleden dat we daar geweest waren en moest echt even denken waar we de boom hadden laten zinken. Een stuk touw en een flinke stoeptegel zou hem wel op de grond houden. Tijdens het plaatsen vorig jaar hing hij dus mooi rechtop aan zijn “anker” in het zoete water. Ik koerste naar de plaats waar hij moest hangen en vond hem in eerste instantie niet meteen, ondanks het goede zicht van zeker 5 meter. Maar op het schuine talud lag daar onze boom die het jaar daarvoor nog mooi versierd in de huiskamer had gestaan. En in het licht van de ondergaande zon zag ik de strengen eieren al zitten, als je dit nog nooit gezien hebt zou je denken dat het wc papier is wat over de takken gedrapeerd is. Maar als je dichterbij kijkt, zie je zelfs al de oogjes van de nieuwe vissen in de eieren zitten. Een prachtig gezicht en ik begon meteen foto’s te maken en allerlei instellingen te proberen tot het naar mijn zin was, op het kleine schermpje van mijn Olympus E 520 dslr zag het er goed uit.
Na vanuit allerlei posities foto’s gemaakt te hebben vond ik het welletjes, Cornelis zou er ook gauw zijn en door de lichte “trek” in het water kon mijn stof lekker wegstromen zodat hij een goede kans had op mooie foto’s. Ik zag op mijn computer dat ik al 45 minuten onder was en ging naar de kant om te kijken of er nog een snoek of snoekbaars tussen het riet te vinden zou zijn.
Daar aangekomen keek ik even boven water en zag een schitterende zonsondergang, die ik ook nog even gefotografeerd heb. Na nog wat plaatjes gemaakt te hebben in portret van een rietstengel vond ik het mooi geweest en vond ik Cornelis al weer bij de auto. Uiteraard op zijn kenmerkende enthousiaste manier liet hij zijn foto’s zien van de eieren en grondels. Hij had zich net als ik, prima vermaakt en we spraken af dat we gauw een keer terug gaan om de ontwikkeling van de kleine baarsjes te volgen.

Cornelis, bedankt voor het lenen van je wanten, foto’s en het goede idee van de kerstboom.
Datum 30-4-2015, Duiktijd 67 minuten, Diepte 6.5 mtr

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief