Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Nooit meer binnenste buiten!

Soms zit het wat minder mee! Duikreporter Dirk Van den Bergh duikt mee met de Gelderse Duik Forum Dagen.

Tweede en laatste deel van het GDFD weekend (Gezellig Duik Forum Dagen).

Vandaag doen we twee duiken, de eerste in het Engelermeer. Om 09.30 uur ga ik te water met buddy Jeroen van de Ven. Niettegenstaande hij pas zijn 50e duik vierde is het een perfecte buddy en kan ik me concentreren op het filmen, alleen … er is weinig te filmen! We hebben gekozen om richting naaktstrand te duiken (nee, nee, we gaan niet aan de oppervlakte kijken!). We steken schuin door tot aan de hoek. We zien enkele scholen voorntjes en één grotere baars, maar die komt maar even in beeld.
Aan de hoek komen we bij grote veenblokken. Hier is het mooi duiken. Na 40 minuten keren we ondieper langs de rietkraag terug. Daar zit wel meer (klein) leven. We duiken 70 minuten en zijn max. 8 meter diep geweest.

Daarna rijden we naar de Drunense Put Noord. Tussen de duiken in krijgen we broodjes met worst. Ik duik opnieuw met Jeroen: dat ging prima! In deze put is nog minder te zien … Het is er ook veel kouder: 10° op 7,5 meter … dus dieper gaan we niet! We zien enkel wat schimmels, watervlooien en tijdens het terugkeren dan toch een school visjes!

Dirk-Van-den-Bergh_20190629_school-voorntjesl-83157

Onze zoektocht duurt 78 minuten. Nee, hier krijg je me niet meer naar toe!

’s Avonds is het barbecue en de gitaar wordt bovengehaald …

Dirk-Van-den-Bergh_20190629_BBQ-83157

Zondagmorgen doen we het rustig aan: er staat maar één duik op het programma. De kater moet eerst buiten gelaten worden en we moeten inpakken. Afspraak om 11.00 uur bij duikstek Empeler Plas. Bij het omkleden merk ik dat ik allemaal rode pukkels op mijn benen heb. Gisterenavond waren ze er nog over bezig: de eikenprocessierups?

Mijn buddy is deze keer Sjoerd de Heer. Hij is instructeur en vorig jaar dook ik ook al een keer met hem. Was er in de Drunense Put weinig te zien, wel hier nog minder! Er is ook een mooie thermocline: op 7 meter diepte zakt de temperatuur van 20° naar 11°. We zijn 40 minuten onderweg wanneer ik voor het eerst iets zie bewegen: kokerjuffers … Het laatste deel volgen we de rietkraag en daar zit toch een klein beetje leven … Na 82 minuten houden we het voor bekeken!

Wanneer ik me omkleed merk ik dat de pukkels ondertussen blaasjes geworden zijn. Bea heeft een insectencrème bij en die smeer ik erop. We gaan samen nog een frietje steken en nemen afscheid. Het weekend zit erop. Ondanks het weinige groot leven dat we zagen (zal er wel geweest zijn, maar onzichtbaar door het mindere zicht) was het toch weer een geweldig duikweekend met een toffe ploeg, lekker eten (en drinken), mooi weer en een perfecte organisatie. Volgend jaar ben ik er weer bij, maar … ik heb wel één lesje geleerd: nooit hang ik in dit seizoen mijn pak nog binnenste buiten op om te drogen! Het waren dus inderdaad de haartjes van de eikenprocessierups die door de wind op mijn duikpak terecht kwamen en dit wil je niet meemaken! Op dit moment, bijna een week na het duiken zit ik nog steeds met jeuk en krabben maakt het alleen maar erger! Ik durf mijn duikpak niet meer aan te doen!

Dirk-Van-den-Bergh_20190630_eikenprocessierups-83157

Hier vind je meer informatie over die rotrups: http://www.gezondheidenmilieu.be/nl/subthemas/eikenprocessierups-203.html

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief