Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Biologieweekend Zeeland

Duikreporter Leendert Smit is maar wat blij met de geplande boven water activiteiten tijdens het biologieweekend van de vereniging in Zeeland. De laatste duik leek zijn droogpak wel een natpak. Zou hij dit weekend nog kunnen duiken of houdt hij het bij strandjutten?

Mijn club heeft een Zeeland weekend georganiseerd en de bekende biologen Mirjam en Bas van der Sanden uitgenodigd om hier een inhoudelijke invulling aan te geven. Omdat er ook niet-duikende familieleden meegaan hebben ze een gevarieerd programma opgesteld waarin ook diverse strandjut en schepnet activiteiten zijn opgenomen. Gelukkig maar want ik zit om te beginnen met een probleempje met mijn droogpak. Dat lekte tijdens de laatste duik deze vrijdag en alles is nog vochtig als ik aankom bij de ‘Stoofpolder’ in Bruinisse. Misschien beperkt mijn deelname zich wel tot alleen de activiteiten boven de waterlijn. Na een inleiding in de ecologie van Bas en Mirjam is het tijd voor een nachtduik maar ik sla deze over.

20170923_049__DSC1399-56482

De volgende ochtend staan we om 09:00 bij de Zeelandbrug. De kentering is rond 12:00 dus we zijn zo’n beetje de eersten. Maar dat is juist de bedoeling want we slenteren eerst een stuk langs de dijk, op zoek naar interessante vondsten. Ik houd mijn onderpak aan om het verder te laten drogen maar na een tijdje wordt dat wel erg warm. Het is dan ook werkelijk prachtig weer. Het zal de lezer niet verbazen dat we een lange rij auto’s in de zon zien blikkeren als we teruglopen. Het uur der waarheid is aangebroken, is mijn pak echt lek of heb ik gewoon een stomme fout gemaakt bij het aankleden gisteren. Dat laatste zal het wel geweest zijn (ik vermoed dat ik de rits niet goed heb dichtgetrokken) want ik merk nu niets van binnendruppelend water. Toch ben ik niet helemaal gefocust op de fotografie, ook al omdat ik mijn buddy een beetje in de gaten moet houden.

20170924_064__DSC1420-56482

Die is wel fanatiek aan het fotograferen. Ik probeer een pitvis te verschalken maar het energieke visje trekt steeds een sprintje als ik hem bijna in de juiste positie heb. Viltkokeranemonen zijn makkelijker in beeld te brengen maar helemaal geïnspireerd ben ik niet. We maken ’s middags nog een duik bij het koepeltje (slecht tot zeer slecht zicht) en gaan daarna bij de spuisluis zeehonden spotten. Bas en Mirjam zijn inmiddels met allerlei emmers in de weer. Vanavond gaan we aan de slag met de microscoop om de onderwaterwereld van nog wat dichterbij te kunnen bekijken. Vooral de jeugd is die avond niet weg te slaan bij de aquaria en de microscopen maar ook doorgewinterde duikers die alles al hebben gezien staren gebiologeerd naar een mini harig porceleinkrabbetje in een petri-schaaltje.

20170923_055__DSC1406-56482

Dan is de laatste dag alweer aangebroken. Voor mij wordt dit een nostalgisch duikje want we gaan naar Bommenede. Daar maakte ik ooit mijn allereerste opleidingsduik vanuit het haventje. Nu laten we de haven links liggen en gaan we naar de ondiepe duikstek ernaast. Ik moet zeggen, sinds die opleidingsduik ben ik er nooit meer geweest dus ik ben benieuwd. Het is nog best een eindje lopen naar, en in het water, totdat je je vinnen aan kunt doen.

20170924_067__DSC1423-56482

Maar het is de moeite waard. Het zicht is fantastisch d.w.z. we zijn met zeker 10, niet allemaal ervaren, buddyparen dus het wordt al snel een stuk minder. Na deze duik loopt het weekend ten einde. We lunchen gezamenlijk in de ‘Stoofpolder’ en gaan daarna moe maar een stuk wijzer naar huis. Mirjam en Bas, bedankt!

20170924_084__DSC1440-56482

Dit bericht delen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten