Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Gery Beeckmans – De zeehonden duiken met mij

Duikdag vier, ook alweer de laatste van deze korte trip naar Schotland. Zeehonden?

Datum 18 september 2012
Locatie Eyemouth, Schotland

 

Mijn gedachten zitten eigenlijk al een beetje bij volgend jaar, I’ll be back….. en we zien wel of de zeehonden vandaag meedoen of niet.

FACE_2012_SEAL_GER0905De wind zit goed fout voor veel duikplaatsen, echter aflandig en dus gunstig voor de duikstek met de zeehonden kolonie. Iain, kapitein van dienst, weet ons echter nog te vertellen dat de zwangere zeehonden naar een andere plaats zijn vertrokken samen met hun mannetjes, We moeten dus geen agressie vrezen van deze lieve zeedieren.

De aanwezige zeehonden, grijze zeehond of kegelrob (Halichoerus grypus) zijn een of twee jaar oud, met enkele oudere exemplaren om het jong geweld in het oog te houden. De jeugdige leeftijd maakt dat ze vaak speels en nieuwsgierig naar duikers komen kijken.

Bij aankomst op de duikstek merken we al snel een aantal op aan de kant. Hier en daar gaan de kopjes al naar omhoog. Om ze niet te laten schrikken worden we door de lift in het water gelaten. Het plan, gewoon een leuk plekje opzoeken en ze naar jou laten komen.

Nou wachten was niet nodig , alvorens ik plaats kon nemen en de camera instellen had ik al bezoek van een groot exemplaar, schichtig rond mij zwemmend en vooral mij observeren of ik foute plannen had.
FACE_2012_SEAL_GER0902De eerste foto’s zijn dan ook waardeloos, ik moet wennen om bekeken te worden, ik ben normaal de persoon die bekijk en fotografeer. Het mannetje trekt zich terug en een tijd lang gebeurt en niks.

Ik ga dan maar op zoek naar een andere locatie. Me een weg banend tussen het aanwezige kelp op dit rotsen complex. De duikstek bestaat uit rotsen en platen die een rifsysteem vormen. Bij een wand begroeid met dodemansduim, wat anders, heb ik plots bezoek van twee jongelingen. Deze gaan me de rest van de duik vergezellen, en ik mag ze zelfs behoorlijk dicht benaderen. Soms gaan ze met elkaar stoeien, maar eentje heeft bijzonder veel interesse in die grote duiker met het rare apparaat. Het is genieten en jammer genoeg moet ik na een uurtje de duik beëindigen.

Mijn eerste gedachte is kracht bijgezet, I ‘LL BE BACK for sure….. terug in het voorjaar. Meer slakken en de seals, tja die blijven hier toch ….

FACE_2012_SEAL_GER0900Schotland had mijn hart al een beetje in pand genomen, nu nog meer, een zalige plaats om terug te komen. Onder de goede zorgen van www.marinequest.co.uk/, het verblijf maar ook de schippers Iain en Jim..

 

 

Helaas keren we terug naar NL, voor de uitslag van het ONK – ZK FACE_2012_SEAL_GER0876

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief