Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Een mislukte verhuizing in beeld

Een uniek moment voor Duikreporter Dirk. Hij weet de mislukte woningruil van een paar heremietkreeften op video vast te leggen.

De vijf uren, die we na onze eerste duik moesten wachten tot de volgende kentering, zijn voorbij gevlogen: lekker ontbeten bij Wendy’s, nagenoten van onze schitterende duik, herinneringen opgehaald aan de hand van mijn fotologboek, krant gelezen en terug bij de brug genoeg bekenden om een babbel mee te slaan. We moeten zelfs nog opschieten met ons klaar te maken!

Duikplan: van de westelijke naar de oostelijk trap, eerst gaan zoeken naar het zeepaardje dat ook daar gesignaleerd werd en dan afzakken naar het tweede steenstort.

Petra haar duiklamp doet het weer niet! Ik draai de lampkop eraf en zie het probleem: de contacten zijn vuil. Proper maken lukt niet helemaal. Dan maar de back-up lamp bovenhalen. Desnoods kan ze mijn lamp gebruiken want ik heb toch licht genoeg met mijn twee videolampen en de ringlamp. Dat blijkt echter niet nodig te zijn, want eens onder water doet haar lamp het wel!

Het zicht is een stuk minder dan deze morgen, maar we vinden de bewuste stokken zonder probleem. Geen zeepaardje te zien … We zakken verder af, dieper en dieper. Ook hier weer zeedonderpadden, veel pauwkokerwormen en zeebessen.

Dirk-Van-den-Bergh_20191025_zeebes-88099

En wrattige tipjes! Eéntje kruipt op de bodem en zo kan ik de voorkant herkennen. De harlekijnslakjes zijn groot aan het worden. Terwijl ik dit paartje film gaat op de voorgrond een pauwkokerworm open. Mooi!

Dirk-Van-den-Bergh_20191025_harlekijnslakken-88099

Bij deze rasterpitvis valt de voorste rugvin op. Hij steekt ze omhoog en zo is er een lange stekel te zien. Zou die giftig zijn? Ik zoek het thuis op: nergens een vermelding dat hij giftig is, maar ik leer wel dat de voorste rugvin bij het geslachtsrijpe mannetje sterk verlengd is en een belangrijke rol speelt bij het imponeren van het vrouwtje, net als de achterste rugvin die dan mooi gekleurd is.

Dirk-Van-den-Bergh_20191025_rasterpitvis-88099

De slibanemonen en viltkokeranemonen zijn ook hier weer talrijk en mooi.

Dirk-Van-den-Bergh_20191025_viltkokeranemoon-88099

En dan een uniek moment! Ik maak de verhuis van een heremietkreeft mee. Twee kleinere heremietkreeften kruipen er rond om beslag te leggen op het oude huis. Het verhuizen gaat heel snel, want op dat moment is de heremietkreeft heel kwetsbaar met haar tere achterlijf. Ze geraakt echter niet in de nieuwe schelp. Zodra ze dit beseft neemt ze haar oude huis terug vast en schopt de andere heremietkreeftjes uit de buurt. Ze kruipt terug in haar oude huis! Je kan het allemaal zelf beleven in de video!

Dirk-Van-den-Bergh_20191025_heremietkreeft-verhuist-88099

De jonge sepia’s zijn ook weer van de partij (zie video). Ondertussen zitten we op 18,2 meter diepte en … ik heb nog slechts 82 bar. Ik doe teken aan Petra dat ik naar boven wil. Het duurt lang eer we terug aan de rotswand zijn en hier zitten we nog steeds op 14 meter … Mijn lucht zakt verder … Nog 50 bar … Niet meer filmen Dirk! Na de veiligheidsstop zet ik er vaart in. Petra moet maar volgen, ik wil naar boven! Oef, we zijn er. Ik heb nog 30 bar over, maar we zitten in het midden tussen de twee trappen! Dat wordt zwemmen aan de oppervlakte, terug naar de westelijke trap, met de stroming mee. De wind is ondertussen nog wat aangetrokken en er is serieus wat golfslag. We hebben 63 minuten gedoken. Wat een belevenis weer! Dit was trouwens mijn diepste duik ooit bij de Zeelandbrug …

Dit bericht delen

Avatar
Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *