Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter / Snorkelreporter

Ad Aleman – Zelfs golfbrekeranemoontjes wordt het te gek

Het zicht bij de doorlaat van de Brouwersdam is goed! Hoog tijd voor snorkelende Duikreporter Ad om het water in te gaan. Een kleurrijke wereld wacht op hem.

Eindelijk is het zover, het doorzicht bij de doorlaat in de Brouwersdam ziet er goed uit, dus te water! Dit is de enige plek in de Grevelingen waar ik op het getij snorkel (ca. 1-2 uur na laagwater op de Noordzee) omdat het schonere Grevelingenwater het Noordzeewater verdrongen moet hebben. Ik ga aan de noordkant te water en na alle lijnen van de hengelaars vermeden te hebben volg ik de damwand. Deze kant ziet er in eerste instantie een beetje saai uit, maar als je wat beter kijkt is er veel te zien. Het staal is begroeid met Mosselen, Japanse oesters en heel veel Gestippelde tweedraadskokerwormen en daartussen zit van alles zoals deze Slibanemoon en een Slingerzakpijp in een niet zo’n gebruikelijke kleur.

Ad Aleman 14.08.2021 Slibanemoon-109960

Ad Aleman 14.08.2021 Slingerzakpijp-109960

Grote Noordzeekrabben zijn tegen de wand gepakt en de prachtige Fluwele zwemkrabben zijn ook ruimschoots van de partij. De damwand is op diverse plaatsen doorgeroest en op die plaatsen is veel stroming aanwezig, een prima plek voor Golfbrekeranemoontjes zoals deze op een Druipzakpijp.

Ad Aleman 14.08.2021 Golfbrekeranemoon 2-109960

Soms zijn de gaten zo groot dat je een klein stukjes aan de binnenkant (stroomgedeelte) kan bekijken en dat ziet er ineens heel anders uit.

Ad Aleman 14.08.2021 Golfbrekeranemoon 1-109960

Als ik het eind van de damwand bereik zwem ik nog een stukje door, zodat ik veilig naar de zuidkant van de doorlaat kan zwemmen. Deze kant ziet er heel anders uit dan de noordkant en is begroeid met wieren. Het zicht is zo goed (ca. 4 meter) dat ik soms de bodem kan zien. Ook deze kant heeft zijn gaten en onder bepaalde omstandigheden kan dan een venturi-effect ontstaan, waardoor de stroomsnelheden plaatselijk enorm toenemen. Dit wordt zelfs de gofbrekeranemoontjes te gek en trekken zich terug.

Ad Aleman 14.08.2021 Golfbrekeranemoon 3-109960

Na wat rekenwerk aan het spoor van stofdeeltjes op onderwerp niveau kom ik aan stroomsnelheden van meer dan 4 km per uur. Na 2 uur snorkelen klim ik tussen de Brandnetels de Brouwerdam op.

Maak kans op een reischèque!

Plaats tussen 1 juli en 31 oktober 2021 een duikreport en je maakt kans op een reischèque ter waarde van 400 euro, beschikbaar gesteld door Diving Holidays.

2 reacties

  1. Erg leuk snorkelreport Ad. Verrassend ook, hoe mooi het kan zijn vanaf praktisch de waterspiegel. We hoeven helemaal niet diep om bijzondere dingen te zien.

    REAGEREN
  2. Helemaal mee eens Pauline. Zeker 95% van mijn onderwaterfoto’s, maak ik in de eerste 1,5 meter onder de waterspiegel.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief