Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Pierre Gorissen – Duiken bij TODI (360-graden video)

Hoe is duiken bij Todi? Hoe ziet een 360 graden video er uit? Hoe maak je een 360 graden video? Duikreporter Pierre Gorissen laat het je zien en legt het uit in zijn duikreport.

Na iets meer dan een jaar sinds onze eerste duik bij Todi waren we er weer. We zijn als gezin toch wel mooi weer duikers en we kunnen niet elke keer het warme buitenland opzoeken voor een duik. De omstandigheden waren vergelijkbaar: buiten was het grijs en grauw, binnen was het op papier behaaglijk, maar ook nu vonden we onze 5mm pakken zeker niet overbodig. Het wat was wat groener, er zitten meer vissen en die wat er vorig jaar al zaten zijn groter gegroeid.
Anders dan vorig jaar voor mij was dat ik voor het eerst een 360-graden camera bij me had, een Ricoh Theta V met een TW-1 duikbehuizing. Zo’n camera brengt een aantal extra uitdagingen met zich mee. Zo is het gebruik van een lamp wat ingewikkeld, aangezien die dan alle kanten op zou moeten schijnen en haast onmogelijk onzichtbaar bevestigd kan worden.

Daarnaast hebben 360-graden camera’s 2 lenzen die elk een deel van het beeld opnemen dat dan daarna samengevoegd wordt. De andere breking van het licht onderwater zorgt er voor dat de “naad” die er altijd wel is (maar steeds minder zichtbaar naarmate de camera’s beter worden) onderwater een stuk beter zichtbaar is. Je ziet in de video ook dat de behuizing niet helemaal buiten beeld blijft.

Voortaan alles in 360-graden?
Nee, zeker niet. Je hebt veel minder controle over wat er te zien is. Dus als je de kijker wilt sturen, dan kan dat met een ‘gewone’ video veel gemakkelijker. Sowieso is het bewerken net wat anders, je kunt een beetje bepalen waar een kijker naar toe kijkt bij een overgang, maar omdat een kijker rond kan kijken is het logischer om stukjes wat langer te maken dan bij een gewone video. Sterker nog: zijn de overgangen te snel dan levert het vooral een zeezieke kijker op die niet voldoende tijd zal hebben om zichzelf te oriënteren en helder te krijgen “waar ben ik nu?”.

Het is voor mij een leuke toevoeging. Het geeft een aparte sensatie als je na de duik (weer) rond kunt kijken en dan vaak dingen ziet die je tijdens de duik nog niet gezien had (een paar snorkelaars aan de oppervlakte die onze aandacht probeerden te trekken bijvoorbeeld).

Technische details
Theta V schiet bestanden met een resolutie van 3840×1920, 29.97 beelden per seconde en een bitrate van 545767kbps. Stitchen van de bestanden heb ik op mijn Windows desktop gedaan met de standaard Ricoh applicatie. Daarna zijn de losse deelbestanden geïmporteerd in Adobe Premiere CC 2018.

Bij de export is gekozen voor dezelfde resolutie en beelden per seconde, maar een iets beperktere variabele bitrate (39695 kps) in verband met de aanwijzingen van YouTube op dit gebied. Er is gebruik gemaakt van H.264 en 2-pass encoding. Render Quality en Render Depth staan op maximaal.
Het renderen van de video van iets meer dan 6 minuten duurde op mijn toch al ietwat antieke pc zo’n 2 uur en leverde een bestand op van 1,7GB.

Ook wel goed om te weten: de Theta V heeft 19GB intern geheugen. Die kun je niet uitbreiden. Geen micro-SD kaartje dus!!
Tijdens de bijna 60 minuten duik heb ik voor 10GB aan foto’s en video’s gemaakt. Een enkele foto is ongeveer 3MB groot, de filmpjes tussen de 80MB (10 seconden) en 1,2GB (1 minuut 58 seconden). Ik had er maar 2 die zo groot waren, de rest waren gemiddeld zo’n 400MB groot.

1 reactie

  1. Dit is gaaf zeg! Ik ben benieuwd naar de volgende 360°-opname!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief