Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ronald Faber- Tamarán: een film over duiken in het Arinaga Marine Reservaat

In onderstaande video ‘Tamarán” een korte impressie van het duiken in het Arinaga Marine Reservaat zoals in deze en de vorige twee duikreports wordt beschreven. De titel ‘Tamarán’ verwijst naar de benaming voor Gran Canaria zoals deze door de originele bevolking, de Guanchen, werd gebruikt voordat de Spanjaarden, in de 15e eeuw, de Canarische Eilanden inlijfden.


Datum: 31 december 2015
Duiklocatie: Gran Canaria

duikreport-call-to-action-350x85

Vanuit mijn ooghoek zie ik nog net een inktvis (Octopus vulgaris) die zich snel achter een rots wil gaan verstoppen. Voorzichtig zwem ik zijn (of haar) richting uit en als ik de uitstekende rotspunt voorbij ga zie ik hem zitten. Ik kijk naar mijn mededuikers om hen op dit dier te attenderen maar die zijn vol aandacht voor iets dat ik dan weer mis. Ik besluit de inktvis voor mezelf te houden en schiet enkele filmbeelden van het dier dat twijfelt of het nu moet vluchten of dat het dat vreemde bellenblazende wezen verder moet onderzoeken?

We maken de tweede duik van oudejaarsdag. Dit keer was de instap een stuk simpeler. Plat op je achterwerk op de rotsen gaan zitten, masker en vinnen aandoen en het water instappen. De constante golfslag werpt je bijna elke keer ondersteboven maar het is een stuk comfortabeler dan de start van duik 1 eerder vandaag.
Tegen beter weten in tuur over de zandbodem op zoek naar de Engelhaai (squatina squatina). Maar tijdens de eerdere duik lag ik er praktisch met mijn neus bovenop zonder dat ik het (aangewezen) exemplaar van de omringende bodem kon onderscheiden! Mijn aandacht valt dan op iets heel anders. Uit het zand steken zandalen (Heteroconger longissimus) die, wanneer ik ze, ook met grote voorzichtigheid, benader langzaam in de zeebodem verdwijnen.
Onder overhangende rotsen en stenen spot ik regelmatig pijlkopkrabben (Stenorhynchus lanceolatus). Met een uitgestoken poot onderzoeken ze nieuwsgierig de lens van mijn camera. Meest opvallende vissen die ik hier zie zijn de mannelijke exemplaren van de Vieja, een geliefde consumptievis bij de lokale bevolking. De mannetjes zijn bont rood en geel gekleurd. Dit in tegenstelling tot de vrouwelijke exemplaren die een veel soberder verschijning vormen. Aan vissen geen gebrek! Op de zandbodem zitten tientallen Grote Pietermannen (trachinus draco) en Canary damsels (abudefduf luridus) zwemmen met hun opvallend blauwe kleuren tussen de rotsen en wieren. Waarom bestaat er eigenlijk geen Nederlandse benaming voor deze soort? Erg grappig vind ik de twee vijlvissen (Stepanolepis hispidus)die zich onhandig zwemmend in veiligheid trachten te brengen.

Helaas wordt een Engelhaai niet meer gezien, ondanks dat een dag eerder op deze duikstek enkele vrij zwemmende mannelijke exemplaren werden gespot. Misschien een goede reden om hier nog eens terug te keren?

Terug op het duikcentrum wacht ons een versnapering in de vorm van een glas champagne. Het is tenslotte oudejaarsdag en Brian Goldthorpe, uitbater van Davy Jones duikcentrum in Aguimes, wil ons niet laten vertrekken zonder eerst met een ieder op een voorspoedig 2016 te hebben geproost. En zoals iedereen wel weet gaan duiken en drinken, zij het uitsluitend in die volgorde, uitstekend samen!

1 reactie

  1. Avatar

    Mooie film!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief