Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Snorkelen

Snorkelen in Zeeland

«Snorkelen in Zeeland? Dan zie je toch niets…?» Freek Titselaar weet wel beter. Een verhaal over een krankzinnige kleurenpracht, hangende tuinen, gek leven, bruisend zeevonk, een wirwar aan wieren en Japanners.

Foto: Freek Titselaar

Over snorkelen bestaan hardnekkige misverstanden! Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. De misverstaanders vallen grofweg uiteen in twee categorieën. De eerste wordt gevormd door Zeeuwse stadsgenoten die op het standpunt staan dat er al snorkelend niets, maar dan ook niets te zien valt in het grote zout. De andere categorie bestaat uit duikers die naast zware flessen de overtuiging dragen dat je pas wat ziet als je een ademautomaat in je waffel stopt. Beide categorieën ga ik bij deze van een passend antwoord dienen.

Foto: Freek Titselaar

Als geboren Limburger stond ik in 1967 voor het eerst op de Zeelandbrug. Het zoute groen daar beneden leek mij wel wat. Dat was zeker geen Maaswater! In 2000 verhuisden mijn vrouw Charlotte en ik vanuit Amsterdam naar Zierikzee en begon onze Zeeuwse snorkel- en duikcarrière. Dat snorkelen verliep vlot en naar onze ervaring spectaculair. Met de vinnen in de fietstas naar de Zeelandbrug, Kulkenol, Borrendamme, Levensstrijd of -liever nog- naar de mosselhangcultuur. In onze beginjaren zag je niemand op de Zeeuwse dijk. Het Oosterscheldefietspad bestond nog niet en de dijk was een nostalgische wirwar van natuursteen, dijkplanten en perkoenpalen. Kom daar nu nog eens om…

De mosselhangcultuur, met name op Neeltje Jans en bij Bruinisse behoort tot onze snorkelfavorieten. Tussen een wirwar aan wieren kun je naaktslakken, vissen en krabben zien. De begroeiing op de hangmosselen is krankzinnig kleurig. De hangende tuinen van Zeeland! En natuurlijk die nieuwsgierige zeehond. Voor de insiders: Happie avant la lettre. De kleurenpracht en het leven van de onderwaterwereld in de mosselhangcultuur vormt een bron van inspiratie voor het beeldende werk van Charlotte.

Foto: Joop Stalenburg

Snorkelen bij de Zeelandbrug is een andere topper. Als Zierikzeeënaar kan ik de druktepieken mijden en snorkelen en duiken op ieder willekeurig tijdstip. Een driftsnorkel van trap naar trap is mijn all-time favourite. Zonder lood en fles! Hoekduikend om wat dieper te gaan of luierend in het bessenwier en naar slakjes kijken. Garnalen en krabben kun je eindeloos gadeslaan. Lekker lang en intens kijken naar die ene gekke galatheakreeft. De eetgewoonten van een paardenanemoon observeren. Genieten van een vloedgolf aan ansjovisjes. Je hebt alle tijd en geniet van de omgeving, zowel boven als onder water. Avonden met prachtig stervend zonlicht in het westen. En als het donker wordt duikers laten schrikken tussen de kolommen van de eerste pijler. Wie verwacht daar nu een snorkelaar? En ja, sepia en pijlinktvis zie ik ook snorkelend!

Verder naar het westen ligt de Kulkenol. Een kromme stenen vinger die aan de rand van het Zierikzeese Havenkanaal in zee priemt. Deze oude nol (pier) is voor mij Zeeland in het klein. Al snorkelend kom ik daar werkelijk alles tegen. Sinds kort zit daar het Schepje (Philine quadripartita). Een bijzonder slakje met een flinterdunne en doorzichtige interne schelp. Het dier is vorig jaar voor het eerst waargenomen in het Zijpe en breidt zijn areaal sterk uit in de Oosterschelde. Verder geniet ik daar van de Noordzeekrabben, de anjeliervelden en de stroming na de kentering. Ik moet daar wel op de Japanners letten, want die houden de ‘Oesterschelde’ in hun vlijmscherpe greep. Ik geef het toe: zonder snijwondjes stap ik zelden uit de Schelde.

Foto: Freek Titselaar

De wierbegroeiing bij Borrendamme of Levensstrijd vind ik ook prachtig. In de zomer is deze locatie weelderig begroeid met uiteenlopende wiersoorten. Er is ook daar veel veranderd sinds Projectbureau Zeeweringen de dijkhellingen heeft aangepakt. Natuursteen en palen zijn vervangen door beton en asfalt. Dat heeft de flora en fauna vooralsnog geen goed gedaan. Gelukkig zijn er hoopvolle tekenen van herstel. Met laagwater snorkelduik ik naar zeeanjeliervelden, brokkelsterren, slakken en kreeft. Laatstgenoemde heeft me daar al een keer te grazen genomen. Gelukkig draag ik ook als snorkelaar handschoenen. En natuurlijk mijn ‘duikpak’, wat lood, m’n schoenen, vinnen en een oestermes. Ik zal ze krijgen die Japanners!

Als zeevonk de Oosterschelde laat oplichten gaan Charlotte en ik ’s nachts snorkelen. De zeevonk bruist lichtend rond je ledematen. Alsof je in een flesje Spa aan het spartelen bent. De stroom levert onophoudelijk stuiterende oplichtende ribkwalletjes vol zeevonk af. Het bioluminescente effect is te bizar voor woorden.

Kortweg snorkelen in Zeeland is top. Je bent vrij, wendbaar en licht. Je kunt vrijwel overal het water in. Een vis tussen de vissen. Je kunt grenzeloos van al het fraais in zee genieten. Snorkelen naast duiken bevalt dus uitstekend en ik kan het iedereen aanraden.

6 reacties

 1. Leuk verhaal! Eens kijken of ik mijn vriend zo ver krijg om met een snorkel een kijkje te nemen.

  REAGEREN
 2. Is dit ook geschikt voor kinderen? Eventueel onder begeleiding?

  REAGEREN
  • Hoi Bob, ik snorkel al een jaar of vier met mijn dochter van nu 10. Zelf heb ik een beenamputatie en samen zijn we nog nooit in de problemen gekomen. We blijven echter wel redelijk dicht bij de kant (max.20 meter uit de kant). Mijn dochter is nu, net als papa, helemaal wild van het zeeuwse onderwaterleven.. ik zeg: doen! We nemen tegenwoordig ook wel vriendinnetjes mee. Die komen ook enthousiast terug. Een wetsuit is wel aan te bevelen ivm anders wel erg korte snorkeltochtjes..

   REAGEREN
   • Zou dit ook graag vaker met mijn kinderen gaan doen. Waar kan ik daarvoor exact het beste zijn. Een zoon van 15 en een dochter van 9.

    REAGEREN
 3. Heb je geen last van de stroming als je in de Oosterschelde snorkelt? Lijkt me lastig zwemmen, of valt dat mee?

  REAGEREN
 4. Hey.
  Zijn ook de grote groepen sepia’s die zo buiten komen kijken als snorkelaar te zien? En waar het beste?
  Ik wil heel graag mijn vriend introduceren in het zwemmen in t zeeuwse onderwaterleven.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief