Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Bonaire - algemeen / Duikreporter

Jurjen Balkema – Missie: Schildpadden op Bonaire

Een man met een missie: deze keer wil Duikreporter Jurjen op Bonaire schildpadden zien. Alles is voorbereid en hij daalt de beruchte trap van 1000 Steps af. Of hij schildpadden gezien heeft, zie je in zijn video.

Schilpad Bonaire-66603

Begin April is het eindelijk dan zover. Na 4 jaar gaan we eindelijk weer naar Bonaire. We hebben er van tevoren hele voorstellingen van gemaakt over welke duikstekken we willen duiken en welke videobeelden ik idealiter zou willen schieten.

Maar mijn belangrijkste missie was om deze keer wel eens schildpadden tegen te komen. Dat wat namelijk vier jaar geleden iedereen behalve mij was gelukt.

Voor ons is een van de leukste duikstekken toch wel 1000 steps. De bekende trap. Tja, met onze groeiende levenservaring wel een stek die de nodige fysieke inspanning met zich mee brengt. Maar het is er echt prachtig en daar heb je een redelijke kans om schilpadden tegen te komen. Dus normaal de inspanningen meer dan waard.

Na een paar ‘gewennings’duikjes is het dan zover. We gaan naar 1000 steps. Na het bekende bovenaan de trap je door de niet duikende toeristen heen te worstelen komen we na het nodige geklauter beneden. We horen van terugkerende duikers dat zij schilpadden hebben gezien. De spanning stijgt. Gaat het mij deze keer dan ook eindelijk lukken?

Met de camera’s goed beschermd, gaan we voorzichtig te water. Iedereen klaar? Let’s go.

We zwemmen op het ondiepe in de richting die de duikers hebben aangegeven. Ondertussen zet ik de lampen vast de juiste stand en hoek. Geen tijd te verliezen als we ze tegenkomen. Het zicht is niet zo overweldigend, hebben wij weer.

Ineens zie ik uit mijn ooghoek drie donkere vlekken in het water. Ik kijk goed. Geen schildpadden, maar pijlinktvissen! Ook gaaf! Rustig blijven. Lampen vast aan. Nog een check op de juiste hoek. Camera klaar, en filmen maar. Laat dit een voorbode zijn.

En dan na zo’n 15’ gebeurd het; een schildpad komt rustig aanzwemmen. Rustig blijven, alles weer in gereedheid brengen en ja hoor daar gaat ie. En ook al heb ik gisteren mijn 600eduik gemaakt, er maakt zich een kinderlijke blijdschap van mij meester. Zo blij ben ik.

Op de duiken erna komen we nog een aantal keer een schildpad tegen en ik krijg die grijns niet meer van mijn gezicht. Helemaal als later blijkt dat de opnames ook nog eens heel erg naar mijn zin zijn.

Uiteraard keek ik niet alleen naar schildpadden. We hebben ook nog meerder encounters met “The Big Green Murray van Aquarius” en zoveel ander moois. Ach, met 32 duiken, heel veel mooie momenten en ruim 200Gb aan filmmateriaal is de volgende missie om hier (voor ons) een leuke film van te maken.

Missies geslaagd!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief