Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

William Reijnders – IJsduiken in Siedlinghausen

Een geweldige ervaring, met 20 duikers onder het ijs! William Reijnders neemt je in dit Duikreport mee met zijn ijsduik in Siedlinghausen in Duitsland.

20190223_155343-78726

Het is vrijdag 21 februari 2019 en we zijn weer onderweg naar Siedlinghausen (D). In Nederland worden aankomend weekend temperaturen van 16 graden verwacht. Een hoog drukgebied legt een warme deken over het noorden en centrale gedeelte van Europa. Wekenlang houden we de weersvoorspellingen nauwlettend in de gaten met de hoop dat het nog een beetje gaat vriezen. Dagelijks ontvangen wij een ijsbepaling vanaf de locatie en op donderdag vernemen we dat er zelfs nog mensen op het ijs hebben gestaan. Dat betekent groen licht voor het ijsduiken en alle deelnemers op de hoogte stellen dat het definitief door gaat. Voordat we vertrekken nog even de bus inladen en de winterbanden monteren.

Vorig jaar was de Siberische beer aangekomen in Siedlinghausen met zeer lage temperaturen tot gevolg. Nu konden wij de vuurkorf inruilen voor een bbq. De verwachting was lichte nachtvorst en 5 graden overdag met een strak blauwe hemel. Het ijs aan de randen was al redelijk dun geworden waardoor we het plan hadden vanaf de waterkant twee bijten te zagen. Vorig jaar nog met de handzaag maar dit jaar met de speciaal voor het ijsduiken aangeschafte kettingzaag.

20190222_112823-78726

Vanuit Roosendaal reden Martijn en ik (Technical Diving Holland) naar Tilburg alwaar Erik (Submarine Tilburg) zou aansluiten. Zijn auto was afgeladen met vuurkorf, potten en pannen om alle deelnemers te voorzien van 20 liter vers gemaakte soep en broodjes Unox-worst en knakworsten. In Asten hadden we John (Discovery Dive) en Roel opgepikt en reden we in kolonne naar de oosterburen.

De Schutzenhalle voor de overnachting in Siedlinghausen die wij vorig jaar hadden gereserveerd konden wij helaas dit jaar niet gebruiken. We moesten uitwijken naar een gemeentehal in het naastgelegen dorpje Silbach. We hadden er afgesproken met iemand van de gemeente om de sleutels in ontvangst te nemen. Veldbedden en matrassen installeren en weer op pad richting de steengroeve Bergsee Meisterstein. Onderweg hadden we langs de route maar enkele hoopjes sneeuw zien liggen waardoor we zeer benieuwd waren naar de ijsconditie in de groeve. In de ochtend was er nog een eenheid van de Koninklijke Landmacht bezig met klim en afdaal oefeningen. Het ijs zag er goed uit. Langs de kant wat dun waardoor we het plan van aanpak niet zouden wijzigen.

Droogpak aan, veiligheidslijn om, de kettingzaag starten en zagen maar. Aan de rand was het ijs inderdaad dun maar vijf meter vanaf de kant werd het ijs al snel 30 cm dik. Na twee uur hadden we de bijten gezaagd en mooie veiligheidsvakken geplaatst, voorzien van alle noodzakelijke attributen.

De eerste verkenning werd gedaan door Martijn waarna ook John en ik onder het ijs verdwenen. Iets minder zicht dan vorig jaar maar nog steeds zeer helder. Nadat alle voorbereidingen waren getroffen werd het tijd om ons op te frissen in de Schutzenhalle en wat te gaan eten bij Der Engel in Siedlinghausen. Een gedeelte van de groep had daar de overnachtingen geboekt en we konden daar met een grote groep dineren. Na een gezellig samenzijn met zowel oude als nieuwe vrienden was het tijd het veldbed op te gaan zoeken.

20190223_083519-78726

Zaterdagochtend, de duikdag, we waren al vroeg in de groeve aanwezig. Het had iets harder gevroren dan verwacht. Er lag alweer een laagje ijs over de bijt. Nadat Martijn een uitgebreide veiligheidsbriefing had gegeven konden de eerste buddyparen zich gereed maken voor de eerste duik. Buiten de duikvakken (voor seinmeester, safety diver en organisatie) had Erik een vuurkorf geplaatst alwaar iedereen zich kon opwarmen. Naast de blokhut had Erik nog een kampvuur gemaakt om te kunnen koken. De vers gemaakte soep en de broodjes verdwenen dan ook als sneeuw voor de zon. Na de middag wisselden de duikers van bijt en rond 15:00 uur waren de laatste duikers uit het water. Ondanks dat we een grote groep mensen (20 duikers en 10 bezoekers) op locatie aanwezig hadden is alles zeer goed verlopen. De duikers hebben mooie duiken gemaakt, een tiental duikers zijn geslaagd voor hun ijsduik specialisatie en enkele instructeurs voor hun ijsduik instructiepapieren. De laatste avond hebben we onze buik gevuld met pizza en hebben we de afgelopen dagen nog geëvalueerd onder het genot van wat drankjes. Nadat we in de ochtend de slaaphal hadden opgeruimd was het tijd voor de 4 uur durende rit terug naar Roosendaal.

IMG-20190223-WA0028-78726

Het was weer een avontuur waar we van genoten hebben. Het ijsduiken is inmiddels een terugkerend evenement in februari geworden, de eerste reserveringen zijn alweer geplaatst! Bij thuiskomst lag de doos met Trimix-boeken alweer op mijn bureau…. Het volgende avontuur, trimix duikopleidingen in Oostenrijk.

Wij willen bedanken:

  • Alle duikers en overige aanwezigen.
  • Gerard Brosens (Nijssen Spoorenberg International BV)

groepsfoto aangepast 2-78726

1 reactie

  1. Hoi William
    staat er deze winter weer een ijs duik op het programma

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief