Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Terug lente

Goed weer en een rustige duikstek. Prima omstandigheden voor een ontspannen zomeravondduik. Dirk Van den Bergh deelt zijn verhaal en beelden.

Nadat gisteren de zomeravondduik werd gecanceld wegens herfstomstandigheden is het vandaag terug lente! Lia van der Laan kan zelf niet meeduiken: René vertrekt morgen naar het WK videografie in Tenerife en waarschijnlijk moeten ze nog een degelijk afscheid nemen … Ze komen ons wel even onder water dompelen!

Er zijn weer slechts vijf duikers … Je voelt het al aankomen … Solo dus!

Ik ga eerst naar het platform. Door het sepiagebeuren is dat al lang geleden. ik probeer de steenbolken onder het platform in beeld te nemen, maar die zijn schichtig. Bovendien heb ik wat stof gemaakt …

Op het platform zit een harig porseleinkrabje en daarnaast een paarse kokerworm.

Dirk-Van-den-Bergh_20190912_Harig-porceleinkrabje-en-paarse-kokerworm-85973

Hoog op het platform zit een kreeft en (zie video) is dit nu een hooiwagenkrab of een gladde sponspootkrab? Ik blijf het onderscheid heel moeilijk vinden.

Ik zwem weg van het platform en … een jonge sepia! Ik heb weer oog voor het oog …

Dirk-Van-den-Bergh_20190912_oog-sepia-85973

Er zitten veel heremietkreeften. Ze kruipen in alle huisjes die maar met hun lichaamsgrootte overeenstemmen. Op sommige zit de ruwe zeerasp. Deze leeft in symbiose met de heremietkreeft: ze beschermt de kreeft met haar netelcellen en profiteert ondertussen van de beweging in het water om voedsel op te vangen. Ik probeer er een detail van op te nemen …

Dirk-Van-den-Bergh_20190912_ruwe-zeerasp-op-heremietkreeft-85973

Er zitten ook veel grondels en ééntje vindt zijn maaltijd niet goed (zie video). Wanneer ik op de zandvlakte voor de uitstap kom zie ik een veld met zandkokerwormen. Ze maken hun koker uit slijm, waaraan de zandkorrels blijven kleven. Dat wordt weer een uitdaging om de worm zelf eens in beeld te krijgen!

Dirk-Van-den-Bergh_20190912_zandkokerworm-85973

Na 56 minuten ben ik terug bij de trap … nou ja trap … met laag water is het behelpen om eruit te geraken! Ik ben 9,9 meter diep geweest … dus ik had nog 10 cm over om geen veiligheisstop te moeten doen, maar … what’s the difference? Juist: rekenmodellen …

We genieten nog even na bij de bijna volle maan …

Dit bericht delen

Avatar
Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

2 reacties

  1. Avatar

    Mooie detailopnames

    REAGEREN
  2. Avatar

    Bedankt Wim

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *