Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Mieke Noordanus – Bultruggen en orka’s in Noorwegen

Van orka’s en bultruggen tot baitballs en het noorderlicht. Duikreporter Mieke beleeft een spectaculaire vakantie in het noorden van Noorwegen.

Augustus terug van een mooie tropische vakantie Indonesië, daarna nog even op en neer voor een bruiloft in Amerika en in november alweer de koffers pakken voor de volgende vakantie. Dit keer geen bikini en 3 mm duikpak in de koffer, maar thermo ondergoed, fleece kleding, dikke jassen, muts, sjaal en wanten.

Dinsdagmiddag 19 november om 16.00 uur was het inschepen op de M/S Freya in Tromsø. De loopplank was amper binnen of de motoren van het schip begonnen al te ronken om zich nog noorderlijker te begeven. Voor het avondeten kregen we al een uitgebreide briefing, wat te doen in geval van nood door de eerste stuurman en ik werd als proefkonijn in een schitterend mooi oranje pak gehezen. Daarna de briefing van de ervaren gidsen van Waterproof Expiditions en het uitdelen van de materialen. Want voor alles was gezorgd: masker, snorkel, vinnen, dik onderpak, 10mm cap, 7 mm wanten en een droogpak!

Na ongeveer 10 uur varen bereikten we de omgeving waar de orka’s en bultruggen waren gesignaleerd. Want dat was waarvoor we kwamen. Op de brug werd gekeken waar de orka’s zich bevonden en of het mogelijk was het water in te gaan. Het sein groen werd gegeven en iedereen hees zich in zijn of haar pak om richting dek te gaan. Dubbele controle door de gidsen of je droogpakrits goed dicht zat en hop in de zodiac het water op. Wat een indrukwekkende omgeving, tussen de fjorden die net zo diep onderwater zijn als de bergen boven het fjord uitsteken.

PB210926-2-90446

Maar wat een geluk, gelijk de eerste dag al werden we getrakteerd op een grote pod orka’s. Zo voorzichtig mogelijk lieten we ons vanaf de zodiac in het water glijden om onderwater deze gracieuse dieren te mogen bewonderen. Bijna onvoorstelbaar dat ze een grootte van 8 meter kunnen bereiken en de rugvin van het mannetje heeft een hoogte van 2 meter. Onderwater ben je hiervan niet bewust. Sierlijk zwemmen de dieren aan je voorbij. Bijna niet vast te leggen op de digitale plaat vanwege hun hoge snelheden. Dus helaas is mijn onderwaterfoto niet van de beste kwaliteit, maar in mijn herinnering ligt dit beeld voor altijd vast.

PB210302-2-90446

Het water in, het water uit. Bepalen of het wel of geen zin had om het water in te gaan. De dieren zijn ondanks hun omvang best schuw en voorzichtigheid is dan ook heel belangrijk. Het water in ging best wel soepel, maar er uit gaan zorgde regelmatig voor hilariteit. Als walrussen rolden we soms de zodiac in, om dan weer positie in te nemen op de rand van het bootje, tot de gids weer het sein gaf dat we het water weer in mochten. Er ging geen dag voorbij dat we geen orka’s en bultruggen hebben gezien. Wat een ervaring! Voor het avond eten kregen we een paar keer een interessante lezing over orka’s en bultruggen en uiteraard mocht de docu “Blackfish” niet ontbreken.

PB200119-2-90446

PB200074-2-90446

Van alles getuige geweest. Spy hoppen van de orka’s, zien hoe deze dieren even boven water komen spieken wat er daar te beleven valt. Zwemmen aan de rand van een baitball haringen waar de orka’s zich tegoed aan doen. Bultruggen van wel 14 meter die sierlijk door het water glijden en je uiteindelijk begroeten met hun imposante staart voordat ze in de diepte verdwijnen of met hun bek open een paar meter boven het wateroppervlak uitkwamen om zoveel mogelijk vis te verschalken en dan met veel waterverplaatsing weer in het water neer kwamen. Zee arenden die zich ook tegoed deden aan een maaltje verse haringen.

Geen moment de kou ervaren, de adrenaline boost was zo groot van alle indrukken dat je amper tijd had om aan de kou te denken. En aan boord werden we iedere keer verwelkomt met heerlijke maaltijden. De dagen waren kort, de zon kwam nog nauwelijks op en het was maar maximaal 4,5 uur licht per dag. En uiteindelijk was iedereen na de vele uren buiten op het water moe en voldaan. Dus slapen was geen enkel probleem.

Een aantal avonden ook nog genoten van het wonderlijke schouwspel dat Noorderlicht heet. We konden er geen genoeg van krijgen. Een hele andere vakantie dan een duikvakantie naar een tropisch oord. Maar voor mij tot op heden de meest indrukwekkendste vakantie: snorkelen met de orka’s en de bultruggen. Een stukje van mijn hart heb ik verloren aan Noorwegen en daar achter gelaten. Verliefd op de orka’s en op het land!

PB220984-2-90446

2 reacties

  1. Mooi verhaal !

    REAGEREN
  2. Wat een geweldige trip, Mieke!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief