Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Nog een keer de winter terug….

Datum 10-3-2013
Locatie Sint Annaland

René laat zich niet afschrikken door het teruggekeerde winterweer. De Oosterschelde en de snotolf roepen, maar volgt er ook een ontmoeting?

Duik 423

De laag water kentering stond weer goed voor deze zondagavond, een goede reden om dus weer eens bij Sint Annaland te gaan kijken. Mooie duikstek en vaak goed zicht, wat wil je nog meer? Voor Gijs zijn eerste keer hier, dus reden genoeg om daar af te spreken.

20130310_Sint_Annaland_KrabOndanks het teruggekeerde winterweer, troffen we elkaar om 19.30u op de parkeerplaats. Hier stond een straffe, ijzige wind en het voelde daardoor echt niet uitnodigend aan. Ik parkeerde de auto dan ook maar even in zijn achteruit, zodat ik achter de auto uit de wind stond. Ik hoorde op de parkeerplaats de wind ook over de OS razen, dus ik was even bang voor slecht zicht. Toch is mijn ervaring dat het hier vaak goed is. Eigenlijk was ik steeds in de veronderstelling geweest, dat het hoog water zou zijn. En eigenlijk besefte ik dat pas, toen ik aankwam op de parkeerplaats en een blik in de haven wierp…..

We waren lekker op tijd aanwezig, maar door wat gehannes met de spullen en de aandacht voor de kou, gaat dat altijd was minder soepel dan normaal. Toch lagen we nog ruim op tijd voor de kentering in het water. De eerste meters zag het was er heel slecht uit en was dus echt bang voor slecht zicht. Toch lieten we ons daar niet door afschrikken en dat was maar goed ook, want vanaf 3m diepte was het al weer prima. Het was dus puur even bij het strandje, waar het zo slecht was.

We ging richting de locatie van de snotolf, want als je dan toch bij Sint Annaland bent is dat wel een20130310_Sint_Annaland_Spons reden om er even naar te zoeken. Door het goede zicht konden we lekker wat van elkaar af speuren en ik zag dan ook weer heel goed het mooie landschap van rechtopstaand oesters en zandbanken. Wat is dit toch een heerlijke duikstek! Tussen de oesters vond ik de nodige krabbetjes, wat zeeappels, veel slijmkokerwormen, wakamewier, sponzen en kreeften.

Op de overgang van de oesters en het zand is het ook leuk speuren en ik probeerde wel goed mijn aandacht bij de snotolf te houden, want de locatie van dat dier is me totaal niet duidelijk en op de een of andere manier is het onderwaterlandschap bij Sint Annaland voor mij erg verwarrend. Het lukte dan ook een half uur lang niet om dat dier te vinden en we kwamen voor mij gevoel al weer aan bij het steilere gedeelte van de dijkwand, wat in mijn herinnering van de duik naar de snotolf niet het geval was.

Ik seinde Gijs dus dat we maar moesten omkeren en ging onze zoektocht verder rond de 5m diepte. Eigenlijk besefte ik me al dat ik mijn aandacht veel beter had kunnen besteden aan het genieten van het landschap en het nemen van foto’s. Dat vind ik zelf altijd een groot nadeel van een duik te besteden aan 1 hoofddoel, in dit geval de snotolf.

20130310_Sint_Annaland_Wulk_eitjesOp een oester lag een mooi klein platvisje, waarvan ik inschat dat het een scholletje was. Een foto maken zat er helaas niet in, hij zwom verschrikt weg toen het lamplicht hem raakte. Op het zand naast deze oester vond Gijs een wulk, die sierlijk door het zand gleed. Een metertje rechts daarvan, vond ik een mooi bolletje met de eitjes van een wulk, wellicht van ditzelfde exemplaar? Ik maakte wat groothoekfoto’s van deze wulk en na de montage van de diopter, kon ik ook een detailfoto maken van de eitjes.

 

20130310_Sint_Annaland_Wulk2

Tussen de oesters vond ik nog een mooie felgekleurde blonde grondel en een knalrode zeedonderpad, beide niet op een handige plaats om te fotograferen. Een mooie gele spons heb ik ook nog even gefotografeerd en uiteindelijk kwamen we weer bij het strandje uit.

20130310_Sint_Annaland_Wulk1Ik genoot deze duik echt van het weidse zicht dat we hadden, maar baalde wel dat we de snotolf niet konden vinden. Helaas….ik heb toch echt wat meer details nodig om deze vis te vinden. Volgende keer beter dus.

 

 

 

Maximale diepte 7m, temp. 4gr.C., zicht 3-4m, duikduur 59min.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief