Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Diepste Blue Hole ontdekt: de Taam Ja

Bij het Mexicaanse Yucatan bevindt zich de diepste Blue Hole ter wereld: de Taam Ja. Dit ‘gat’ is zeker 420 meter diep en onderzoekers hebben het diepste punt nog niet bereikt.

Het ‘blauwe gat’ ligt vlakbij de grens met Mexico. Het werd al in 2021 ontdekt. Met geluidsgolven kwam het onderzoeksteam toen tot een diepte van 274 meter.
In december 2023 werden tijdens een expeditie opnieuw metingen verricht door de wetenschappers. Met een bekabelde CTD (conductivity, temperature and depth profiler) konden zij meten hoe de geleiding en temperatuur van de waterkolom veranderen ten opzichte van de diepte. Aangezien Taam Ja niet loodrecht naar beneden gaat, werd met deze methode een diepte van 420 meter vastgesteld. Maar… de bodem is nog niet in zicht, meldt het team in hun onderzoek, dat eind april werd gepubliceerd in Frontiers in Marine Science.

Het onderzoek gaat door. Tijdens een volgende expeditie zullen ROV’s worden ingezet.

Taam Ja betekent in de taal van de Maya ‘diep water’.  Verwacht wordt dat het zinkgat is verbonden met het grottenstelsel dat het schiereiland Yucatan doorkruist. Er valt nog veel te ontdekken.

De Taam Ja breekt het record van de tot voor kort bekende diepste Blue Hole ter wereld, de Dragon Hole in de Zuid-Chinese Zee, met 120 meter.

Bericht gaat verder onder advertentie.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief