Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Reizen

Het noorden van de Zee van Cortez

Klaudie Bartelink duikt in de Zee van Cortez en heeft ontmoetingen met zeeleeuwen en walvishaaien!

Walvishaaien

De duikreis begon zes dagen geleden in het snikhete San Felipe, een in slaap gevallen vissersdorp met een kleine haven. Na een nacht varen zijn we in ‘Bahia de los Angeles’. ’s Zomers foerageren in deze baai tussen de 85 en 220 walvissenhaaien. We concentreren ons op de vinnen die uit het water steken. Na een half uurtje is het raak! Vijf walvishaaien draaien cirkels om ons heen. We zijn een paar uur te gast in hun territorium en doen ons best om ze niet al teveel te verstoren. Je vergeet bijna te ademen. Het lijkt wel een droom. Het zicht is vijf meter en plotseling doemen ze op. Ze houden hun bek wijd open. Remora’s liften mee en onderhouden de walvishaaien door ze vrij te houden van parasieten. Het is makkelijk om de walvishaaien van elkaar te onderscheiden. Niet alleen door de grootte, maar ook door de kleuren en de vormen.

Zeeleeuwen

We zijn nog maar nauwelijks bekomen van de walvishaaien of de volgende droom dient zich aan. Iets zuidelijker in de zee van Cortez ligt het eiland San Pedro Martir. Als we aankomen op onze ankerplaats, horen we de zeeleeuwen al brullen. Net als leeuwen en olifanten leven ze in harems. Een mannetje beschermt vele vrouwtjes en puppy’s. Onder water beschermt hij z’n territorium door een rechte lijn te zwemmen, bubbels te blazen en hard te grommen. Passeer je als duiker die lijn, dan komt ie recht op je af zwemmen om je te intimideren. Beetje oppassen geblazen dus!

Nautilus Galant Lady

Het leven aan boord is luxe. Het eten is heerlijk. De kok maakt vier maaltijden per dag. Een koud ontbijt, warm ontbijt, lunch en diner. Dan is er ook nog een borreltijd. Het schip zelf is niet groot, maar we hebben een prachtige, ruime hut van alle gemakken voorzien. Op het duiken na, is het overdag te heet om buiten te komen, er is nergens schaduw op het dek. Maar, na drie duiken is het rond 16:30 zeer goed toeven in de bubbels met uitzicht op grote vogelkolonies (o.a. blauwvoetgenten en pelikanen) en de zeeleeuwen die rusten op de rotsen. De vogels vliegen ’s avonds naar het eiland om er de nacht door te brengen. Honderden dolfijnen zwemmen om de boot en jagen op grote scholen sardines die uit het water springen. De ondergaande zon en de omgeving zijn onbeschrijfelijk mooi. Het is tientallen kilometers van de bewoonde wereld.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief