Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Revillagigedo Islands

De duiken blijken uitdagend, met veel stroming en flinke dieptes. Combineer dat met een flinke zeegang en een zodiac inklimmen na de duik voor een completer plaatje. Duiken bij de eilanden van Mexico is een sportieve aangelegenheid, waar Duikreporter Leendert Smit volop van geniet.

Deze trip, die dus bestaat uit twee delen, heeft een hele lange aanloop. Ik boekte deze reis namelijk al in februari 2019. De tripdatum zou mei/juni 2021 zijn. U raadt het al, midden in Corona tijd. Maar ja, wie wist toen dat de pandemie roet in het eten zou gooien. Na nog een aantal wijzigingen waarbij ik een trip naar Guadeloupe Island ging mislopen omdat de Mexicaanse regering tijdens de pandemie de zee rond het eiland sloot en het gebied tot op heden nog niet heeft heropend. De reis wordt aangepast en in plaats van naar Guadeloupe ga ik naar Magdalena Bay. (Zie artikel: Een trip naar Magdalena Bay). Maar de reis was een combinatie van 2 trips en de tweede gaat naar de Revillagigedos. Het hoofdeiland van deze groep heet Socorro en de meeste mensen kennen alleen deze naam omdat hij wat makkelijker is uit te spreken.

Om zaterdagmorgen 17 november brengt een taxibusje ons van San Carlos terug naar Cabo San Lucas en ik drop mijn bagage in het kantoortje van Sea Creatures. De rest van de dag kan ik relaxen en pas om 19:00 verzamelen we ons om naar de Nautilus Belle Amie te worden gebracht. De Belle Amie zal ons naar Socorro gaan brengen. Het is wel even wennen als ik aan boord stap. Van een catamaran voor maximaal 6 gasten en 3 bemanningsleden naar een mini cruiseschip voor 33 passagiers en 12 bemanningsleden. Het komt behoorlijk massaal over. Om exact 00:00 uur 18 november gaan de trossen los voor de 350 mijl lange tocht naar San Benedicto. Daar arriveren rond 03:00 de volgende morgen, 19 november. Inmiddels hebben we een sloepenrol overleefd en diverse lezingen over veiligheid en het mariene leven mogen bijwonen. Je hoeft je aan boord niet te vervelen. We worden ingedeeld in groepen van 7-8 duikers en iedere groep krijgt een naam. Wij zijn de Galapagos sharks.

20231119_013PB195468-126599

De sharks bestaan uit: 3 Nederlanders (Joyce en Jeroen, ze wonen op Curacao + mijzelf), 1 Canadees (John), 1 Amerikaan en 3 Italianen (Giuseppe, Mauro en Marcello). We zijn al snel een hecht team en zitten meestal bij elkaar aan tafel. Omdat we met 31 duikers(!) zijn, zijn er dus 4 groepen. Bij elke duik gaat een andere groep als eerste dus het is belangrijk het schema in de gaten te houden. ik verwacht veel duikers met enorme camera’s maar blijkbaar is de GoPro veel populairder aan het worden. Alleen Marcello in ons clubje sjouwt met een enorm bakbeest. Ik gebruik ook vaker mijn videocamera dan mijn fotocamera. Je ziet veel actie en dat kun je nu eenmaal beter vangen met video. De volgende 5 dagen duiken we in de Canyon, De Boiler en alle andere bekende plekken bij San Benedicto, Socorro en Roca Partida. Vooral de De boiler is indrukwekkend. Er zweven continu 4 á 5 Oceanische Manta’s (Mobula birostris) om ons heen en ze komen heel dichtbij.

20231120_023PB205498-126599

20231120_029PB205504-126599

Het is gewoon soms bukken geblazen. Helaas gaat het ook bij een enkele duiker mis. Een Duitse mevrouw krijgt de eerste dag lichte Deco verschijnselen en mag niet meer duiken. Een Canadees krijgt zo’n last van zijn rug dat hij geëvacueerd moet worden via de Marine basis op Socorro. Het duiken is namelijk best uitdagend vanwege de niet geringe diepte en de stroming. Daarnaast is het in en uit de Zodiac springen ook geen sinecure, zeker bij een beetje zeegang. Maar laat dit niemand tegenhouden een trip naar Socorro te boeken. Het is niet goedkoop maar het is de moeite waard.

20231122_021PB225542-126599

https://www.mares.com/nl_NL/regulator-atlas-62x

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief