Inloggen

Wachtwoord vergeten?

De Balearen in één oogopslag

Algemeen

Hoofdstad: Palma de Mallorca
Aantal inwoners: 1.130.000
Taal: Spaans, ook met Engels kun je overal terecht
Valuta: euro
Reisdocumenten: Een geldig paspoort of identiteitskaart
Actuele reisadviezen en -info: Nederland wereldwijd, de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (NL)

Duiken

Hoewel de eilanden van de Balearen het typische Middelandse Zee onderwaterleven laten zien, is het landschap verrassend. Veel rotswanden, tunnels, grotten en heuvellandschappen maken iedere duik anders dan de vorige.
Meer informatie over duiken op Mallorca vind je hier. Klik hier voor alle informatie over duiken op IbizaMenorca of Formentera.

Beste reistijd voor duikers

De beste reistijd voor duikers is van april tot eind oktober. Feitelijk zou je het hele jaar prima kunnen duiken op de Balearen, op wat stormachtige weken na, maar de meeste duikscholen richten zich op de zomermaanden en zijn vaak in de andere maanden gesloten. Wil je toch buiten het seizoen, neem dan vooraf contact op of je er terecht kunt.

Foto: René Weterings

Klimaat

De Balearen hebben een mediterraan klimaat met warme en droge zomers. De winters zijn mild. De eilanden Menorca, Ibiza en Formentera zijn droog. Over het hele jaar valt er niet meer dan een paar honderd millimeter regen. Het overgrote deel daarvan valt in de periode oktober tot en met april. Mallorca is gemiddeld iets natter, vooral het zuiden en de noordoostkust. De bekende badplaatsen liggen echter in de drogere delen van Mallorca.
Wie in de zomermaanden op één van de eilanden verblijft, heeft een grote kans op droog en warm weer. Heel soms komt er een depressie over met regenachtig weer, maar dat weertype houdt zelden langer dan één of twee dagen aan.

Reizen naar en op de Balearen

Mallorca, Menorca en Ibiza beschikken over een eigen luchthaven. Vanaf de Nederlandse en Belgische luchthavens wordt er volop op gevlogen. Formentera ligt op 30 minuten varen van Ibiza. De eilanden zijn met de veerboot ook bereikbaar vanuit Barcelona en Valencia. De beste manier om de eilanden te verkennen is met de auto. Alleen op Formentera is de fiets het handigste vervoersmiddel. Daarnaast rijden er op alle eilanden van de Balearen bussen die regelmatig verschillende plaatsen aandoen. Tussen de eilanden onderling worden verschillende veerdiensten onderhouden.

Formentera

Wat kun je op de Balearen nog meer doen?

Op de verschillende eilanden is ontzettend veel te doen. Van het bezoeken aan authentieke dorpjes en oude stadjes tot wandelingen of fietstochten in de natuur, het ontdekken van afgelegen baaien of het bezoeken van een groot feest. Hier is werkelijk voor iedereen wat wils. Kies het eiland dat je het meest trekt. Ibiza en Mallorca zijn meer toeristische eilanden en hebben grotere en meer luxe resorts (maar ook rustige dorpjes met kleinere accommodaties). Op Menorca of Formentera is het in de regel veel rsutiger – daar zullen ook gezinnen met kleine kinderen en natuurliefhebbers zich kunnen vermaken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief