Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Duiken en snorkelen op Menorca

Veel kantduikplaatsen, wrakken, grotten, wanden en vis: dat mag je verwachten als je gaat duiken bij Menorca.

Foto: Delpixel/Shutterstock

Menorca is het meest noordelijke en oostelijke eiland van de Balearen en biedt een grote verscheidenheid aan natuur en landschap. Met een steile kustwand aan de noordkant van het eiland tot verschillende kloven die aan de zuidkant van het eiland via de verschillende baaien naar de zee leiden. Met een watertemperatuur van ongeveer 12 graden Celsius in februari tot wel 28 graden eind augustus kan er het hele jaar gedoken worden op Menorca, maar de meest comfortabele periode is van mei tot en met oktober. De omgevingstemperatuur is in juli en augustus het hoogst met bijna elke dag 30 graden of meer. In mei en oktober varieert de temperatuur overdag tussen 20 en 25 graden.

Onderwaterleven

Het onderwaterleven rondom Menorca is gedeeltelijk seizoensgebonden. Als het water kouder is, zijn er meer verschillende zeenaaktslakjes te vinden. Het hele jaar door zijn er octopussen, sepia’s, tandbaarzen, barracuda’s, murenes en veel verschillende soorten baarzen en brasems te zienn. Van april tot en met eind juni komen migrerende pijlstaartroggen langs, waarbij je soms tijdens de duik grote aantallen daarvan ziet. Ook octopussen zijn in april en mei actief  – ze maken nesten in kleine gaten in de rotsen. Deze nesten camoufleren ze met steentjes en schelpen  – voor een oplettende duiker dus juist goed herkenbaar!

Duiken

Op sommige duikplaatsen rondom Menorca kan stroming staan, maar die is nooit sterk. De meeste duiken worden vanaf de kant gemaakt. Je gaat dan het water in vanaf één van de stranden, via kleine scheepshellingen of tussen de uitgeslepen rotsen door. Enkele duikplaatsen zijn alleen per boot bereikbaar – vaak wordt er met een Zodiac naar deze duikplaatsen gevaren.

Er zijn twee wrakken te vinden bij Menorca.  In 1929 zonk de Malakoff, een Franse oceaanstomer. Het wrak staat rechtop op de zandbodem en wordt bewoond door velel murenen en schorpioenvissen. De Francesquita zonk in 1952 en staat net als de Malakoff rechtop op de bodem. Met een diepte van 40 tot 50 meter is deze duik echter alleen geschikt voor ervaren diepduikers.

Snorkelen

Naast de bekende drukbezochte stranden als Cala Turqueta, Macarella en Son Saura kun je eigenlijk in elke baai rondom Menorca snorkelen. Een mooie plek is de baai van Cala Blanca. Hier kun je eenvoudig vanaf het strand het water in – het onderwaterlandschap begint direct, je zit meteen tussen de vissen.
In het zuidwesten bij Cala Murta, een ondiepe baai waar resten van een oude boot te vinden zijn, kun je ook goed snorkelen. Ook in Cala Blanca is een plek waar je makkelijk het water in en uit komt en waar veel vis te zien is.

Foto: Tommy Larey/Shutterstock

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief