Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

In de Noordzee start nieuwe expeditie bij Shetland

Een nieuwe expeditie! Deze week zijn Melvin Redeker en Fiona van Doorn van In de Noordzee opnieuw naar de Shetland-eilanden vertrokken. Waarom Shetland en wat hopen ze te vinden?

 

De eerste onderwaterfoto van orka’s in de Noordzee. Foto: Melvin Redeker.

Weet je nog, die bijzondere foto van orka’s in de Noordzee die in 2016 de kranten haalde? Voor het eerst waren orka’s in de Noordzee onder water gefotografeerd. De maker? Melvin Redeker. Hij ontmoette de groep orka’s tijdens de expeditie die hij samen met Fiona in 2015 naar de Shetland-eilanden ondernam.

De twee hebben een missie. Zij willen het imago van de Noordzee bijstellen en duurzaam gebruik van de zee promoten. Maar waarom zoeken zij het dan helemaal bij de Shetland-eilanden en duiken ze niet bij Zandvoort aan Zee ons eigen ‘zeetje’ in? «De Noordzee is groot en wij duiken ook graag het Nederlandse deel van de Noordzee en in de Oosterschelde of de Grevelingen. Ieder gebied heeft zijn charme.»

Shetland

De charme van Shetland met z’n drieduizend kilometer aan kustlijn zit ‘m bijvoorbeeld in de honderden rotsbogen, grotten en tunnels. Duikinfrastructuur is er nauwelijks, er is maar een handjevol actieve duikers. In veel baaien is zelfs nooit door iemand gedoken. «In 2016 ontdekten we een verticale wand van 60 meter waar het bulkte van het leven. Binnenkort gaan we een stuk zeebodem verkennen waar volgens een survey zeeveren moeten voorkomen. Niemand is daar nog naar de zeebodem gegaan om te kijken.» De twee combineren verschillende bronnen en data en hopen zo op de juiste plaats te zoeken. Het water is soms glashelder, de zeehonden zijn nieuwsgierig en dan komen er ook nog dolfijnen, orka’s en walvissen voor in het gebied.

Shetland deelt een rijke geschiedenis met Nederland, zoals vijfhonderd jaar haringvisserij. «In die tijd waren er meer dan 20.000 Nederlanders werkzaam op Shetland om haring te ‘oogsten’ en te verwerken.» Ook liggen er wrakken van VOC schepen, zoals de Liefde en de Kennemerland.

Melvin en Fiona tijdens een expeditie in Noorwegen.

Houden van

Met deze expeditie maar ook met al hun duiken in de Nederlandse Noordzee én de educatieve programma’s willen Melvin en Fiona dat Nederland weer van de Noordzee gaat houden. Melvin: « Beslissingen over de Noordzee worden op het land genomen. Wat is de kwaliteit van deze beslissingen als er weinig kennis is over het onderwaterleven, en als het beeld bestaat dat het een grauwe grijze watermassa is met weinig leven?»
Uit het oog is uit het hart. De duikerscommunity kan dan ook een belangrijke rol vervullen. «Daarom hebben wij onze stichting In de Noordzee opgericht,» vertelt Fiona, «en een programma voor de basisschool gemaakt onder het motto ‘een schone zee begint met een schoon schoolplein’.» Hiermee hebben Melvin en Fiona inmiddels meer dan 10.000 kinderen bereikt. En ze willen meer mensen bereiken: «Volgend jaar april gaan we het theater in met een show over de onderwaterwereld van de Noordzee tot Arctisch Noorwegen.»

Vlogs

Maar eerst zijn Melvin en Fiona de komende weken op Shetland te vinden. Met hun eigen RIB hebben ze alle vrijheid om te duiken waar ze willen. De camera is mee en de komende weken zullen ze vloggen over hun avonturen. Je kunt hen volgen op DuikeninBeeld.

En waar de vlogs over gaan? De tijd zal het leren. Melvin en Fiona hopen dat ze verhalen en beelden kunnen maken «waarmee ze mensen zullen raken zodat die verliefd worden op onze Noordzee.»

Meer…

Je kunt de vlogs van Melvin en Fiona volgen op DuikeninBeeld, maar wil je meer weten over hun stichting In de Noordzee en alle activiteiten die ze ondernemen, neem dan vooral een kijkje op hun website. Daar vind je ook de verhalen en beelden van eerdere expedities, duiken en programma’s.

1 reactie

  1. Succes!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief