Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Duiken op Formentera

Het eiland Formentera is het kleinste bewoonde eiland van de Balearen – het ‘kleine zusje’ van Ibiza.

Het eiland mag dan wel klein zijn, het doet niet onder voor de andere eilanden van de Balearen – het is een echte parel. Formentera heeft vele prachtige stranden waar je nog in alle rust kunt zonnen en zwemmen. Ook de natuur is indrukwekkend en een tochtje weg van de kust is dan ook meer dan de moeite waard. Wie rust wil, is hier op het juiste adres.

Met in de zomer een gemiddelde maximumtemperatuur van 28℃ is het klimaat zeer gunstig om activiteiten te ondernemen, zeker wanneer er een licht briesje waait. Je kunt er boottochtjes rondom het eiland maken. Ook een uitstapje naar de buureilanden is mogelijk. Een gewone veerboot doet er ongeveer een uur over om op Ibiza te komen, maar met de snelboot in 25 minuten. Op Formentera zelf is de fiets het beste vervoersmiddel om een dag het eiland te verkennen.

Duiken

Het meest kenmerkende van de onderwaterwereld van Formentera zijn de zeegrasvelden met de Posidonia Oceanica. Dit is een inheemse grassoort van Middelandse Zeegebied – het koloniseert de zandbodem en vormt zo een schuilplaats voor vis, schaaldieren en manteldieren. Bovendien zorgt dit vrij hoge zeegras ervoor dat de bodem in stand gehouden wordt. Het harde substraat blijft door het gras op zijn plek en de begroeiing zwakt de golven af waardoor de kust beschermd wordt. Het grootste aaneengesloten zeegrasveld van de Middelandse Zee ligt tussen Formentera en Ibiza. Dit veld Posidonia Oceanica is maar liefst 700 km² groot! Voor duikers en snorkelaars is het een ontdekkingsreis op zich. Heel veel onderwaterleven bevindt zich tussen het zeegras en op de kleine stukjes open zandbodem ertussen.

De bekendste duikplaats bij Formentera is de Fish Farm, ook wel Plataforma Mariana genoemd. Dit is een oude viskwekerij die gedurende een storm 20 jaar geleden ingestort is. Het lijkt nog het meeste op een boorplatform dat is ingestort. Grote zuilen rijzen op vanuit de diepte en het geheel loopt van 35 meter op tot 11 meter. Over het algemeen zitten hier grote scholen barracuda’s, maar ook de kleine zeenaaktslakken flabellina kun je hier overal vinden.

Andere duikplaatsen zoals Punta Prima, Punta de Sa Gavina, Es Racó alt, Es Banc, Rocabella en El Arco bieden wandduiken, grotduiken en duiken met een landschap van rotsblokken en zandbodem. Zeebaarzen, schorpioenvissen, barracuda, zeebaarzen, zeenaaktslakken, octopus, kreeft en zeesterren zijn vaste bewoners van de duikplaatsen bij Formentera.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief