Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Daniël Versteeg – De eerste duik na onze Galapagos reis

Je zult maar net terug zijn van de Galapagos eilanden en toch weer staan te trappelen om in Zeeland het water in te gaan! Duikreporter Daniël Versteeg werkt het liefst onder water zijn jetlag weg.


Datum:  april 2016
Duiklocatie: Bergse Diepsluis

duikreport-call-to-action-350x85

Vanmorgen om 7:30 ging de wekker. Ik had verwacht dat ik deze nacht nog erg veel last zou hebben van de jetlag. Gelukkig heb ik gewoon de hele nacht doorgeslapen. Dat mocht ook wel. Wij waren inmiddels meer dan 30 uur wakker toen we naar bed gingen.

Eerst maar lekker even voor de buis gezeten. De F1 wedstrijd van China was bezig en hier wilde ik nog even naar kijken.
Na de wedstrijd toch maar lekker mijn duikspullen gepakt. Het was wel weer even een controle om te zien of ik alles spullen ook daadwerkelijk bij mij had. Veel van de duikspullen zaten nog in de koffers van vakantie.

Daarna maar richting zeeland vertrokken. Ik wilde weer naar de sepia stokken welke wij vorig jaar hadden geplaatst. Deze zijn inmiddels zo mooi begroeid dat ik hier enkele foto’s van wilde maken.

Toen ik eenmaal de parkeerplaats in beeld had zag ik dat deze behoorlijk vol stond. Gelukkig kon ik wel vanaf een afstand zien dat er enkele plekken vooraan nog vrij waren. De eerste personen waar dus alweer vertrokken.
Lia van der Laan had enkele weken geleden al foto’s gemaakt van een volle parkeerplaats waarin diverse grote auto’s en campers onnodig veel ruimte in beslag namen. De campers stonden deze keer wel goed maar toch kregen sommige duikers het voor elkaar om hun auto op de verkeerde manier te parkeren. Zonde van de ruimte. Het was nu nog niet zo druk maar zodra het sepia festijn weer begint zal hier wel weer een chaos gaan worden op de zaterdag en zondag.

Eerst nog even inchecken op de duikstek op Facebook en gelijk kwamen de eerste meldingen al binnen of ik niet genoeg gedoken had op vakantie en of ik wel goed bij mijn hoofd was om zo vlak na de vakantie weer het water in te springen. De spullen maar rustig opgebouwd en een check gedaan of mijn camera helemaal goed is. De vacuüm melden van mijn behuizing had helaas de geest gegeven. Ik kon dus niet controleren of deze vooraf goed afsluitend was. Van de week maar even wegbrengen om dit te laten controleren. Nu kan er gelukkig gewoon gedoken met een niet werkende lekmelder. Ik moet alleen heel goed controleren of er geen haartjes over de O-ring heen zaten.
De dubbelset in de kofferbak gezet.

Alle slangen aangesloten, setje op de rug, gecontroleerd en hup, naar het water. Bij de trap rustig mijn vinnen en handschoenen aangedaan en mijn masker opgezet. Kopje onder en lekker aan de duik beginnen. Het water voelde alweer super aan. Ik had ervoor gekozen om mijn 5mm handschoenen aan te doen. Zodra de temperatuur boven de 10 graden komt wissel ik ze namelijk om.

Het zicht was nog niet echt super, ( een kleine meter ) maar dat was ook wel te begrijpen. Op dit soort drukke dagen is het vooraan bij de trap en langs de dijk vooral stoffig. Onderweg naar de stokken kwam ik enkele duikers tegen. Ze waren zo te zien alweer met de opleidingen begonnen. Bijna zwom ik een buddy lijn in maar deze kon ik op het laatste moment ontwijken. Aangekomen bij het herkenningspunt onder water zette ik op kompas koers richting de oude sepia stokken. Het zicht werd meteen een stuk beter. Van een kleine meter langs de dijk naar 2 a 3 meter.

Onderweg kwam ik nog een kreeftenfuik tegen. Deze keer geen kreeften erin maar wel vele krabbetjes. Eerst het net compleet langs gezwommen. Hier zitten soms ook nog hele leuke beestjes op. Helaas kon ik hier niets op vinden.

Eenmaal aangekomen bij de stokken eerst maar even een rondje gedaan om te zien welke stokken het mooiste begroeid zijn. Ik kwam er diverse tegen. Sommige stokken zijn alleen met zakpijpen gegroeid. Deze zitten voornamelijk helemaal onder het stof. Andere waren heel mooi begroeid met knotszakpijpen en druipzakpijpen. Uiteraard ook veel van de gebruikelijke hooiwagenkrabben te vinden.
Uiteindelijk had ik een stok gevonden welke wel mooi begroeid was. Ik had de Olympus 8mm lens op de camera zitten en kon dus mooi dicht op het onderwerp zitten. Ik zit nog steeds de pielen met de stand van mijn flitsers, maar het mij voorgenomen om deze zomer meer hiermee aan de slag te gaan. Uiteindelijk veel foto’s genomen en continue mijn instellingen en flitsers versteld.

Naar een kleine 50 minuten werd het weer tijd om richting de kant te vertrekken. Het stof kwam mij alweer tegemoet en ik wist dus dat ik dicht bij de dijk zou zitten. Uiteindelijk ben ik maar vlak naast de kant op een kleine 2 meter diepte richting de trap vertrokken. Hier was het zicht eigenlijk wel heel erg goed en ik heb hier nog even heerlijk genoten. Na iets meer dan een uur gedoken te hebben ging ik het water uit.

Heerlijk is het weer om het niet koud gehad te hebben in het Nederlandse water. Het warme seizoen is weer begonnen.

Zeeland…. is gewoon Genieten met een grote G

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief