Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Wie het kleine niet eert

Duikreporter Dirk Van den Bergh duikt samen met zijn buddy onder in de Grevelingen bij Den Osse Kerkweg. Ze gaan met een plan het water in maar er is zo veel te zien dat het plan verandert. Want wie het kleine niet eert…

Na onze duik bij Dreischor (zie vorige reportage) rijden we naar Den Osse Nieuwe Kerkweg. Ik kan zowaar op de eerste parkeerplaats staan! Mijn buddy is opnieuw Fernando Breevaart. Duikplan: we hebben genoeg slib gezien bij Dreischor en besluiten er een ondiepe duik van te maken. Gaan we eens op zoek naar die vierde zeedahlia? OK!

We geraken er echter niet, want op het plateau op weg naar de richel is zoveel te zien! Allemaal klein spul. We genieten er tenvolle van en het duurt 30 minuten eer we aan de richel zijn. Op het groene viltwier wemelt het van de Groene wierslakken. Op onderstaand plaatje tel ik er 31. Wie biedt meer?

Dirk-Van-den-Bergh_20190820_Groene-wierslakken-84846

Ik kan weer volop oefenen met de macrofunctie van mijn nieuwe camera.

Dirk-Van-den-Bergh_20190820_doorschijnende-zakpijp-84846

Op het zand en in het grind zitten veel garnalen. Die houden ons ook een tijdje bezig! Ze kunnen zich goed camoufleren, enerzijds door hun kleur tegenover de ondergrond en anderzijds door zich in te graven. Ongelooflijk hoe bedrijvig ze zijn (zie video).

Dirk-Van-den-Bergh_20190820_garnaal-84846

Aan de richel zakken we af langs de wand en gaan naar links. Er zitten veel kalkkokerwormen. Ik zal nog eens moeten terug gaan speciaal daarvoor om ze echt goed in beeld te krijgen. Bij het minste onraad (beweging of licht) trekken ze hun tentakels terug in de koker en het duurt lang eer ze terug te voorschijn komen.

Dirk-Van-den-Bergh_20190820_kalkkokerworm2-84846

De zeepokken zijn ook ideaal om de macro te oefenen. Met wat geduld kan ik het opengaan van de twee kalkplaatjes filmen, waarna de waaier naar buiten komt waarmee er plankton uit het water gefilterd wordt. Op het eerste zicht zou je het niet zeggen, maar ze behoren tot de kreeftachtigen! In dit artikel van Nature Today vind je nog wat meer informatie over dit toch wel bijzondere dier: https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=21860

Dirk-Van-den-Bergh_20190820_zeepok-84846

We zijn inmiddels al 65 minuten onderweg, we stijgen terug naar het ondiepe plateau en gaan eens kijken waar we ons bevinden. Die zeedahlia kunnen we wel vergeten! Die is nog een eind verder gesignaleerd. De wind is ondertussen aangetrokken en we zweven met de golfslag terug naar de steiger. Ondertussen genieten we verder van de prachtige kleuren van de wieren en het kleine leven dat er tussen wriemelt. Na 89 minuten zijn we er uit. We zijn max 7,1 meter diep geweest. Wat een heerlijke duik! Ja, er zijn nog mooie plekjes in de Grevelingen. Hopelijk blijft dat zo …

Samen met Pierre en Louise gaan we nog iets eten bij “EvenPauze”. Ik bestel een broodje gezond. Hola! Is zo’n grote schotel wel gezond? Heerlijk!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief