Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Materiaal

DAN Europe: huurmaterialen en het coronavirus

Met het oog op de uitbraak van het COVID-19-virus adviseert DAN Europe om uiteraard je eigen gezondheid in acht te nemen, maar ook anderen te beschermen. Bijvoorbeeld als je duikmaterialen aan anderen uitleent of zelf huurt.

Het beheerst het dagelijks leven: het nieuwe coronavirus. Natuurlijk gelden voor iedereen de richtlijnen die dagelijks door het RIVM worden herhaald, en de maatregelen die door de regering en het RIVM zijn en zullen worden afgekondigd.

Divers Alert Network heeft vanuit de duikwereld ook de nodige vragen gekregen. Want wat moet je doen als je niet je eigen duikmaterialen gebruikt, maar een uitrusting huurt of leent. De organisatie adviseert het volgende:

DESINFECTEER DE DUIKUITRUSTING GOED

Met de kennis van nu gaat men er vanuit dat het virus een paar uur op oppervlakken – dus ook de duikuitrusting – kan overleven. Het is altijd al van groot belang dat je duikmaterialen goed reinigt, maar nu des te meer. Dat geldt zeker voor:

  • Mondstuk van de ademautomaat
  • Snorkel
  • Orale inflator van het trimjacket
  • De binnenzijde van het masker

Daarbij moet je dit weten:

  • Schoonmaakmiddelen voor huishoudelijk gebruik werken net zo goed tegen COVID-19 als bij een gewone verkoudheid en griepvirussen. Vanuit dit perspectief adviseert DAN om gebruik te maken van een oplossing van 1% waterige oplossing van natriumhypochloriet (bleekwater) gedurende > 15 minuten waarbij goed wordt opgelet dat de oplossing in alle hoeken en gaten komt (volledige onderdompeling). Volg altijd de aanwijzingen van de fabrikant en spoel het product vervolgens met zoet water.
  • Voor oppervlakken als tabellen, handvaten, schakelaars, stoelen, enz. raadt DAN aan om uitsluitend producten te gebruiken die zijn goedgekeurd voor het desinfecteren van oppervlakken, zoals sprays, doekjes of andere geschikte desinfectiemiddelen.

Let op!

  • Producten die weliswaar veel worden gebruikt voor het schoonmaken van duikmaterialen, maar niet effectief zijn tegen het coronavirus, zijn antibacteriële en chloorhexidine mondspoeling en -sprays.
  • Bewijs dat een sopje van heet water en zeep desinfecterend werkt, is er niet, tenzij het water warmer is dan 40°C en de inweektijd langer is dan 20 minuten (zoals wasmachine).
  • Bij het gebruik van middelen die bedoeld zijn voor het desinfecteren van oppervlakken, zoals sprays, doekjes, enz. waarbij het product niet volledig is ondergedompeld in een bleekwateroplossing,is een goede desinfectie van het duikmateriaal niet gegarandeerd.

Bron: DAN Europe

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief