Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

CITES – WWF vraagt extra aandacht voor karetschildpad en zeekomkommer

Dit weekend gaat de vergadering van CITES van start. Van 17 tot en met 28 augustus komen afgevaardigden van 183 landen, NGO’s en handhavende diensten bijeen om nieuwe afspraken te maken over de handel in bedreigde dier- en plantensoorten. Ook de zeekomkommer en de karetschildpad staan op de agenda.

CITES is het internationale verdrag dat de handel in bedreigde planten- en diersoorten reguleert. Het WWF zal onder andere extra aandacht vragen voor twee zeedieren: de karetschildpad en de zeekomkommer.


Karetschildpadden

Van de 7 soorten zeeschildpadden op aarde staan er 6 op de Rode Lijst van Bedreigde Soorten te boek als ‘kwetsbaar’ tot ‘ernstig bedreigd’. Stroperij om hun vlees of eieren, bijvangst in visnetten, inslikken van afval zoals plastic in zee en klimaatverandering bedreigt deze prehistorische dieren die al 120 miljoen jaar op aarde zijn. De karetschildpad in het bijzonder is een gewild handelsproduct vanwege zijn mooie schild dat verwerkt wordt tot sieraden en souvenirs. WWF dringt aan op strengere aanwijzingen voor landen die betrokken zijn bij de handel in zeeschildpadden, zoals Vietnam en Maleisië, en dat zij in volgende CITES-vergaderingen daaraan worden gehouden.

Zeekomkommers

Misschien niet zo charismatisch als de karetschildpad, maar zeekomkommers hebben wel een cruciale rol in alle grote oceanen en zeeën wereldwijd. Als ‘stofzuiger van de zee’ reinigen ze de zeebodem, ze verhogen het alkali-gehalte van het zeewater wat koraalriffen beschermt en ze zijn gastheer van honderden parasieten die de biodiversiteit van het ecosysteem vergroten. Zeekomkommers worden als een delicatesse gezien in de Aziatische keuken en worden zwaar overbevist; er is sprake van sterke afname in de meeste visserijgebieden. Een specifiek geslacht van zeekomkommers staat op de CITES-agenda en zal leiden tot stevige debatten. WWF ondersteunt het voorstel tot meer en betere bescherming van de zeekomkommer.

De volledige lijst van voorstellen en WWF’s standpunten daarover op CITES COP 18 kun je hier downloaden (PDF).

Foto: Dirk Van den Bergh

Weetjes van de zeekomkommer

Wat weet jij van de zeekomkommer? Wij hebben weetjes en filmpjes van deze dieren op de zeebodem voor je verzameld.
Klik! 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief