WWF: Spooknetten en vistuig dodelijkste vorm van plastic afval voor zeeleven
Dat spookvisnetten en ander -vistuig letterlijk dodelijk zijn voor veel zeedieren, is geen geheim voor duikers. Uit een rapport van het WWF blijkt nu dat het de schadelijkste vorm van plastic vervuiling is. De natuurorganisatie roept overheden op om dit gezamenlijk snel te stoppen.
Wereldwijd zijn meer dan de helft (66%) van de zeezoogdieren, de helft (50%) van de zeevogels en ook alle zeven soorten zeeschildpadden slachtoffer van plastic afval in zee. Uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) Stop Ghost Gear: The most deadly form of marine plastic debris blijkt ‘spookvistuig’ de schadelijkste vorm van plastic afval voor zeedieren. Verloren vistuig is een relatief onbekende vorm van plastic afval. De natuurorganisatie roept overheden op om snel te komen tot een bindend VN-verdrag om plasticvervuiling op zee te stoppen.
Plastic expert Vincent Kneefel van WWF: “Spookvistuig is als een dodelijk, onzichtbaar roofdier dat decennialang zorgt voor een gruwelijke dood van zeldzame zeedieren zoals de Californische bruinvis (vaquita) die in netten blijft hangen. Ook de schade aan leefgebieden voor andere soorten zoals koraal is enorm. We wijzen niet met het vingertje naar vissers, want geen enkele visser wil zijn vistuig kwijt. Het is hun middel van bestaan, maar zelfs in de best beheerde visserijen ter wereld wordt vistuig achtergelaten of verloren als gevolg van weersomstandigheden, mechanische problemen of menselijke fouten. Maar het is wel een levensgroot probleem wat snel aangepakt moet worden.”
Uit het rapport blijkt dat gemiddeld elk jaar tussen de half en 1 miljard kilo vistuig (lijnen, netten en ander vismateriaal) in de oceanen belandt. Wereldwijd raken bijna 30 procent van de vislijnen, zo’n zes procent van visnetten en bijna negen procent van de visvallen en -potten verloren. Inmiddels bestaat bijna de helft (46%) van de Great Pacific Garbage Patch in de Grote Oceaan al uit vistuig.
Spookvistuig in de Noordzee
Volgens Pascal van Erp, initiatiefnemer van Ghost Diving, een Nederlandse organisatie die zich specialiseert in het opruimen van achtergelaten vistuig, is het ook dichtbij huis een groot probleem: “Elke keer als we in de Noordzee een wrakduik doen dan is het raak. Je ziet nu vooral restanten van vistuig van de staand wantvisserij, maar ook lijnen en lood van sportvissers. Het haakt allemaal in elkaar als een kluwen wol en je kunt je voorstellen dat veel zeedieren hierdoor een gruwelijke dood sterven.” Volgend jaar gaat Ghost Diving samen met Wageningen Marine Research onderzoek doen naar de herkomst van ‘spookvistuig’.
VN-milieu-autoriteit
In februari 2021 is het de bedoeling dat WWF 2 miljoen handtekeningen gaat aanbieden tijdens de bijeenkomst van de VN-milieu-autoriteit UNEP, United Nations Environment Programme. De petitie kan nog steeds getekend worden.