Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Bretonse reuzenworm nu ook in de Noordzee

Maak kennis met de Bretonse reuzenworm! Tijdens de bemonstering van de Bruine Bank werd het dier voor het eerst in de Nederlandse Noordzee waargenomen.

Ze waren niet op zoek naar nieuwe soorten, maar Eurofins Aquasense en Waardenburg Ecology analyseerden samen de bodemdieren voor Rijkswaterstaat zodat de effecten van de ecologische veranderingen in de Noordzee na afsluiting van een deel ven het Friese Front en de Oestergronden voor visserij in kaart kunnen worden gebracht. In 2023 werden er dan ook videobeelden gemaakt en bodemmonsters in dat gebied genomen. En daarin dook de reuzenschelpkokerworm (Loimia ramzega) op.

De worm werd voor het eerst ontdekt op een strand in Bretagne. In de kokers die destijds op het strand werden gevonden, zaten wormen die wel 65 cm lang waren. In 2017 werd de soort beschreven en kreeg hij zijn wetenschappelijke naam – ‘ramzega‘ is afgeleid van ramzeg, wat in het Bretons reus betekent.

Bron: Rianna Vlierboom, Eurofins Aquasense

De stevige, nauwelijks buigzame koker van de reuzenschelpkokerworm bestaat uit grove schelpstukken. De reuzenworm heeft veel weg van de (gewone) schelpkokerworm – om de details te onderscheiden heb je zeker een microscoop nodig, met het blote oog zie je het verschil niet.  Het belangrijkste verschil zit ‘m in de vorm van de borstels aan de zijkant van het lijf (de buikpoten ofwel neuropodia). De borstels van de reuzenschelpkokerworm zijn kamvormig met vrijwel gelijkvormige tanden, terwijl er bij de schelpkokerworm een hele grote tand zit met daarboven een aantal kleinere tanden. Verder lijkt het erop dat bij levend materiaal de buik in het voorlijf van de reuzenschelpkokerworm veel roder en breder is dan die van de schelpkokerworm. Deze laatste wordt maximaal 30 cm lang, een groot verschil met zijn reuzenbroer die 65 cm lang kan worden.

Verspreiding

Naast waarnemingen in de buurt van Bretagne en in de Nederlandse Noordzee is de reuzenschelpkokerworm ook gezien in het Duitse deel van de Noordzee. Vermoed wordt dat de soort zich recentelijk naar de Noordzee heeft geplaatst. De waarnemingen werden gedaan in delen van de Noordzee die veel gemonitord worden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief