Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

WK-waardig: Dreischor Gemaal

Eén wedstrijd, elf duikstekken! Zeeland is in 2015 het podium voor het WK Onderwaterfotografie. Elf locaties zijn aangewezen als potentiële “Competition Zones”. René Weterings doet in de aanloop naar het WK een rondje langs deze duikstekken. Hoe kom je er en wat kun je er verwachten?

Duikstek Dreischor Gemaal, wie heeft er niet één van zijn of haar eerste duiken in Zeeland gemaakt? De persleiding en de palen van het gemaal geven deze duikstek zijn naam en hebben de locatie zo bekend gemaakt. Het gemaal biedt het onderwaterleven een schuilplaats en een ondergrond om op te groeien en langs de dijkwand is van alles te zien. Het is dan ook een geliefde stek in het Grevelingenmeer.

Competition Zone 4 - Dreischor Gemaal A4 versie b

Te water gaan

Dreischor Gemaal is al jaren een drukbezochte duikstek, net als Dreischor Frans Kok rif een paar honderd meter verderop. Bij het gemaal zijn de voorzieningen echter een stuk minder goed. Er is geen verharde parkeerplaats en het aantal parkeerplekken is beperkt. Bij deze duikstek is het aan te raden om iets mee te nemen ter bescherming van je duikspullen, want de grond bestaat hier uit gebroken puin. Om bij het water te komen moet je eerst de dijk over via een redelijk smalle betonnen trap en via een houten trapje over het Muraltmuurtje. De dijk is aan de kant van het water vaak glad, pas dus goed op! In het voorjaar en de zomer kun je hier oog in oog komen te staan met een kudde koeien die de dijkwand begrazen. Deze koeien dragen bij aan de gladheid, echt zindelijk worden ze namelijk nooit! Het laatste stukje richting het water loop je over een klein stukje ‘Vilvoordse stenen’ en een stukje over de basaltblokken. In het water is een opening tussen de stenen gemaakt zodat je relatief gemakkelijk te water kunt. Deze opening is echter erg smal en op drukke dagen zul je even op je beurt moeten wachten. Het kan zijn dat er een touw op de dijk ligt – maak daar vooral gebruik van indien mogelijk. Het geeft je net wat meer steun om veilig in het water te komen. Eenmaal in het water kun je uitrusten en start je de duik.

Onderwaterleven en nachtduiken

Zoals bij veel duikstekken aan het Grevelingenmeer begin je de duik eerst over een ondiep stuk. Daarna zul je zien dat je even over een heuveltje moet om bij de dijkwand te komen – erboven is het niet dieper dan één meter. Het heuveltje is de oude zeedijk en vormt een rif van hard substraat voor het Zeeuwse onderwaterleven. Op en rond deze oude zeedijk groeien veel wiersoorten. In de winter is dit ook het toneel voor grote groepen stekelbaarsjes die als spiegeltjes het licht van je lamplicht weerkaatsen.

Dreischor_gemaal_rene_grondel

Duik je hier in de zomer, dan zullen de oranje tinten je vast niet ontgaan. Vele kolonievormende zakpijpen kleuren de duikstek. Niet alleen oranje, maar ook paars en bruin doen mee. Doorzichtige zakpijpen en zeeappels zijn hier ook altijd te vinden. Tussen de oesters vind je natuurlijk weer grondels, puitalen, garnalen en weduweroosjes. Het zicht is hier het hele jaar vaak redelijk tot zeer goed. Let wel goed op of het gemaal het water uit de polder aan het verpompen is, want in dat geval kan het zicht dramatisch slecht zijn in de toplaag, het zoete water uit de polder vermengt zich slecht met het zoute water van het Grevelingenmeer. Onder deze laag heb je kans toch weer gewoon goed zicht te hebben, het is een kwestie van geluk.

Dreischor_gemaal_reneDreischor_Gemaal_Arco2

Dreischor Gemaal is ook een echte aanrader voor een nachtduik. De dijkwand loopt steil af en herbergt divers leven. Kreeften lopen dan los rond en laten zich nu eens van hun goede kant zien. Kijk ook goed in de holletjes, want je maakt hier grote kans om een vorskwab tegen te komen. Paling laat zich hier ook zien, al is het iets minder regelmatig. Het gemaal zelf is met zijn stevige, voornamelijk houten, constructie natuurlijk ook erg fraai om te bekijken met alleen je lamplicht. Het geeft toch net iets extra om de kleuren in het donker met je lamp te belichten.

Dreischor_gemaal_rene3

Als de duik bijna ten einde is gekomen, wordt het tijd om weer terug over de oude zeedijk naar het ondiepe deel te gaan. Doe dit niet te laat, want dan houd je geen tijd over om ook dit gebied nog even de aandacht te geven die het verdient. Ook hier kun je wel eens voor verrassingen komen te staan, zoals parende zeenaalden of een verdwaalde sepiola! Op de bodem vind je vaak gewone garnalen die zich bijna altijd in het zand verstoppen als ze te veel gestoord worden. Puitaaltjes worden regelmatig gezien en verder kan het hier gewoon erg kleurrijk zijn door de aanwezigheid van verschillende soorten wieren.

De WK-fotografen die hier in mei mogelijk hun kunstjes gaan vertonen, kunnen helaas geen gebruik maken van het gemaal zelf. De zogenaamde competition zone” ligt namelijk niet op de gebruikelijke duikstek, maar begint pas bij de tweede windmolen even verderop op de dijk, richting het oosten. Feitelijk zullen zij dus tussen duikstekken Dreischor Gemaal en Dreischor Loswal gaan duiken. Maar de dijkwand is hier gelijk aan die van de gebruikelijke duikstek, dus daar kan het in ieder geval niet aan liggen.

Het water uit

Aan alles komt een eind, zo ook aan elke duik. Zorg ervoor dat je alle losse spullen goed vastzet, want het is vrij lastig om hier het water uit te komen. De stenen liggen soms wat onhandig en een ongeluk zit in een klein hoekje. Neem de tijd en blijf op je hoede, ook als je uit het water bent. Het kan hier immers erg glad zijn. Na de duik kun je de duikfles weer vullen bij duikstek Dreischor Frans Kok rif. Wellicht is het leuk om er een combinatie van te maken op één dag. Het voorkomt het autorijden en je hebt toch twee verschillende duikstekken te pakken.

Dreischor Gemaal is een duikstek waar bijna iedere Zeelandduiker wel meerdere keren gedoken heeft. Het gebrek aan voorzieningen schrikt de duikers blijkbaar niet. Maar het valt dan ook niet te ontkennen dat deze stek in het Grevelingenmeer in elk seizoen aantrekkelijk is en een bezoekje waard is. 

Dreischor_gemaal_parkeerplaats_rene
Praktische informatie
  • Adres: Einde Zuid Langeweg, Dreischor
  • Faciliteiten: Geen
  • Dichtstbijzijnde vulstation: 24-uurs vulcontainer 200/300 bar op de parkeerplaats van Dreischor Frans Kokrif (400m)
  • Dichtstbijzijnde alternatieve duiklocaties:
    • Dreischor Frans Kok rif
    • Dreischor Loswal
    • Ankerplaats
    • Bommenede

Foto’s: Onderwaterfoto’s Gemaal – Arco de Man, overige foto’s – René Weterings

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief