Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Ad Aleman – Vechtende heremietkreeftjes

Duikreporter Ad Aleman laat zien dat je ook tijdens het snorkelen in de Noordzee van bijzondere momenten kan genieten.

In mijn vorige snorkelrapport had ik een ontmoeting met een aantal Grote heremietkreeftjes, vandaag ga ik eens kijken of er nog meer te vinden zijn. Het is bijna laag water en met een lekker zonnetje en niet te veel oostenwind lijken de omstandigheden gunstig, maar het water is niet zo erg doorzichtig, misschien is het iets dieper toch wat beter hoop ik. Iets beter wordt het wel maar meer zicht dan 1 meter zit er niet in vandaag. Gelukkig kom ik snorkellend over de zandbodem al snel de eerste Heremietkreeftjes tegen. Opeens zijn daar 2 vechtende exemplaren die van geen ophouden weten. Door de laag staande zon in mijn rug kan ik op het scherm van mijn camera niet veel meer dan een vlek zien, dan maar veel schieten! Wie weet zit er toch wat leuks bij.

Ad Aleman Grote heremietkreeft 20.11.2019 a-89284

Ad Aleman Grote heremietkreeft 20.11.2019 b-89284

Ad Aleman Grote heremietkreeft 20.11.2019 c-89284

Regelmatig zijn er in het zand sporen van slakken te zien en daar hoort dan ook een slak bij, zoals deze Gevlochten fuikhoorn.

Ad Aleman Gevlochten fuikhoorn 20.11.2019_-89284

Op de weg terug zie ik een een Heremietkreeftje waarvan het huisje prachtig begroeid is met Ruwe zeerasp. Dit samenleven is voor beide  soorten gunstig, want de poliepen komen door de bewegingen van de Heremietkreeft gemakelijker in aanraking met voedsel en de Hermietkreeft heeft wat meer bescherming door de netelcellen van de poliepen. Terwijl ik wat foto’s aan het maken ben zie ik rechts van mij een stofwolkje, veroorzaakt door? Als ik later de foto’s bekijk zie ik in de rechterbeneden hoek de veroorzaker.

 

Ad Aleman Grote heremietkreeft 20.11.2019 d-89284

Dit bericht delen

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *