Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

16de-eeuws wrak met koper bij toeval gevonden

Onderzoekers hebben boven de Waddeneilanden een Nederlands scheepswrak uit het begin van de 16e eeuw gevonden. Dit is de oudste vondst van een zeevarend schip in Nederlandse wateren ooit. Het wrak is gevonden tijdens het bergen van containers, die overboord sloegen van de MSC Zoe in de nacht van 1 op 2 januari 2019. 

Minister Van Engelshoven: “Deze vondst kan met recht een geluk bij een ongeluk genoemd worden. Tijdens het bergen van de containers is deze spectaculaire ontdekking gedaan. Ik ben heel nieuwsgierig naar welke informatie nog meer boven water gaat komen. Dat is ook het mooie van archeologie: het prikkelt je nieuwsgierigheid en voorstellingsvermogen. Ik vind deze vondst echt een verrijking van het Nederlands erfgoed.”

Tijdens de bergingsoperatie werden koperplaten en houten balken aangetroffen, waarna direct archeologisch onderzoek heeft plaatsgevonden. De houten balken blijken afkomstig te zijn van een schip met een gladde romp van waarschijnlijk 30 meter lang. Het schip vervoerde koperen platen.

Het hout is onderzocht. Uit dat onderzoek blijkt dat het hout in 1536 gekapt is en dat het schip rond 1540 is gebouwd in de Nederlanden. De koperplaten zijn na onderzoek gedateerd rond diezelfde periode. Bijzonder is dat de platen merktekens hebben van de familie Fugger. De familie Fugger had in de 16e eeuw o.a. de monopolie op koperproductie. Deze vondst is van zeer hoge culturele en archeologische waarde.

Door extra investeringen van dit kabinet in maritieme technologie kan er al op korte termijn ter plekke onderzoek gedaan worden. In de zomer wordt er duikonderzoek uitgevoerd om te kijken welke resten van het schip nog op de bodem van de Noordzee liggen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gaat het gevonden scheepswrak verder onderzoeken.

Bron en foto’s: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

3 reacties

 1. Avatar

  Fantastisch! Zo zie je maar weer: Ieder nadeel heft zijn voordeel!

  REAGEREN
 2. Avatar

  Het is inderdaad: “Ieder nadeel heft zijn voordeel”. Afgelopen donderdag, na een duik in Engelgaarde, gingen wij vullen bij Ben in Meppe (alles geregeld door mijn buddy David, die in Noord Nederland woontl. Eerst even bellen, want vullen bij Ben kan alleen als hij thuis is. Het vullen gaat via een buffercascadesysteem, want een compressor is er (nog) niet.

  Hij is een fervent Noordzeeduiker en onderwaterarcheoloog. Ben wist te vertellen dat dit wrak n o o I t gevonden zou zijn als er niet een container van de Maersk precies bovenop het wrak had gelegen.
  Het wrak zelf lag meters onder het zand. Door degeteidenstroming rond de container is er een kuil uitgespoeld en daardoor kwam het wrak aan de oppervlakte d.w.z boven het zand uit. Toen het “koper”schip vergaan is heeft de Noordzee een kuil uitgespoeld met daarin het”koper” wrak . Door de diepte van de kuil is die uiteindelijk ingestort en dat instorten/bedelven heeft is het wrak geconserveerd. Zou dit niet gebeurd zijn, dan hadden de paalwormen niets van het hout van het wrak heel gelaten!!!!!!! Dan had men niet kunnen determineren hoe oud het wrak is en waar het gebouwd is . Mogelijk is het zelfs geen Nederlands wrak, slechts gevonden in het Nederlandse deel van de Noordzee…………………..Maar mooi blijft het! Dusssssssssssss………..ieder nadeel heeft zijn voordeel!!!

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief