Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Hakkebord Nederlands fluitschip op bodem gevonden

Badewanne, het internationale duikteam dat vorig jaar in de Oostzee het wrak van een Nederlands fluitschip ontdekte op 85 meter diepte, weet nu ook uit welk jaar het unieke scheepswrak stamt.

Tijdens opnames voor de documentaire Fluit vond Badewanne het hakkebord van het schip, dat met de voorkant naar beneden op de bodem van de zee lag. Het bevat een gravering met het jaar 1636 en een afbeelding van een zwaan, zo maakte het team deze week samen met maritiem archeologen uit Finland, Nederland en Zweden bekend.

De zwaan refereert waarschijnlijk naar de naam van het schip. Tijdens de opnames zijn er ook nieuwe metingen gedaan om de grootte van het schip te bepalen. Samen met maritiem archeologen, waaronder Martijn Manders van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, zal er verder onderzoek gedaan worden om de geschiedenis rond het wrak te achterhalen. In de historische documentaire Fluit worden de specialisten en het onderzoek naar het scheepswrak op de voet gevolgd. De documentaire gaat in op de oorsprong en missie van dit fluitschip, de identiteit van diens bemanning en zijn noodlottige reis op de Baltische Zee.

Bijzonder

Sinds de Middeleeuwen is de Baltische Zee een van ‘s werelds belangrijkste handelsroutes. Eén type schip werd veelvuldig gebruikt op de route –  de fluit, een driemaster met een zeer grote laadcapaciteit. Ondanks het feit dat de houten fluitschepen van de late zestiende tot midden achttiende eeuw volop in gebruik waren, hebben maar weinig schepen de tand des tijds overleefd.

Bron: Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed

Foto: Badewanne Duikteam

3 reacties

  1. Aan BADEWANNE DUIKTEAM / De reactie

    Hierbij eventjes een TIP of opmerking over de vermoedelijke herkomst van het Fluitschip uit Molkwerum Friesland!.
    De Zwaan is het Wapenschild van het dorp Molkwerum ligt bij Stavoren ( Frl) de oudste stad van Friesland en ook van Nederland.
    De stad Stavoren en het dorp Molkwerum en Hindeloopen hadden in en rond 1600 in die periodes veel Fluitschepen op de vaard naar de Baltische zee en naar de oostzee etc. De Stad Stavoren Had zelf het bijzondere voorrecht van Denemarken en Zweden op de Oostzeehandel bij de Sont om als 1e door tevoren. En het wereld wijde scheepsrecht is in Stavoren als wet op papier gezet. Het Stavers ZEERECHT.
    De zwaan op deze foto komt veel overeenkomsten met de afbeeldingen in het dorp Molkwerum waar dus dit symbool werd gebruikt omdat men er veel zwanen gefokte.
    Dit voor het dons en de handel over zee.
    Dus de afbeelding op het schip is misschien een verwijzing naar het dorp Molkwerum.
    Mvg
    Dhr: J. De Vries
    ( sgw)

    REAGEREN
  2. Jan dat is een mooie additie!!!! Overigens vind ik het artikel in een bekend Nederlands dagblad beter dan het stukje wat door DiB geplaatst wordt. De opmerking dat de Oostzee Sterk water ( = formaline) zou bevatten vergeef ik hen, het doet aan het verhaal op zich geen schade!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief