Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Hollands wrak uit 17de eeuw ontdekt bij Finland

Eigenlijk waren ze in de Finse Golf op zoek naar wrakken uit de wereldoorlogen. Maar volkomen onverwacht stuitten de duikers van het Badewanne-duikteam op een schip uit de zeventiende eeuw.

In de Finse Golf ontdekten de duikers op 85 meter diepte op een nagenoeg intact zeventiende-eeuws fluitschip ontdekt. Vermoed wordt dat het schip van Nederlandse origine is. Het fluitschip, een driemaster die werd ingezet als handelsschip, is gezonken tussen het Finse Hanko-schiereiland en het Estse eiland Hiiumaa.

Het schip staat recht op de zeebodem, onder andere dankzij de platte kiel en het recht vlak. Het grootste deel van de tuigage ligt er verspreid omheen. Het lijkt alsof een sleepnet in het wrak verstrikt is geraakt en over het schip van de boeg naar het achterdek is gesleept. Hierdoor is de voorsteven verplaatst en zijn het achterdek en het smalle hakkebord van de fluit beschadigd. Toch lijkt het wrak nog altijd zeer goed intact te zijn, wat vaker het geval is bij scheepswrakken die worden aangetroffen in de Baltische of Oostzee, meldt de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). Door het lage zoutgehalte is er geen paalworm (Teredo navalis). Bovendien vormen de diepte, de kou en het gebrek aan stroming ideale omstandigheden om schepen te behouden.

De RCE heeft het schip inmiddels toegevoegd aan de MaSS database waarin de vindplaatsen en verhalen van wrakken worden verzameld.

Wil je meer foto’s en videobeelden van het wrak zien, klik hier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief