Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Indonesië - algemeen / Natuur / Reizen

De dans van de pijlinktvissen

Er zijn van die momenten die eindeloos mogen duren. Pim van Schendel heeft zo’n moment als hij midden tussen de parende squids zit bij Noord-Sulawesi.

We duiken bij Circus Critter, een bij iedereen die hier duikt, heel geliefde duikstek. Er is altijd ontzettend veel afwisseling in onderwaterleven en voor iedereen en alle smaken is er wat te vinden. Dit keer beginnen we op het zand – altijd een verrassing wat er te zien is – en gaan verder over het koraal naar de reef balls. Normaal gespoken houden we het dan voor gezien. Maar dit keer besluiten we om nog verder te duiken en het witte zand en zeegras te verkennen.

Wat een goede keuze! Na ongeveer 10 minuten seint de duikgids dat hij pijlinktvissen ziet. Normaal zijn ze die schuw en gaan ze er snel vandoor als je dichtbij komt, maar dit keer is het anders. Ze verdwijnen maar komen ook weer terug – keer op keer. Als we de eieren aan het zeegras zien hangen, weten we precies wat er aan de hand is – ze zijn zich aan het voortplanten.

We gaan op het zand zitten en kijken naar het schouwspel. Wat is dit fantastisch! Overal squids, mijn zoon Noah telt er wel 60 maar het kunnen er net zo goed veel meer zijn. Zo ver als we kunnen kijken, dien we squids hangen. Vlak voor onze neus zijn ze aan het dansen, leggen ze eieren zie dan weer door de mannetjes worden bevrucht. De mannetjes lijken wel met elkaar te concurreren om de vrouwtjes. Dit alles in 4 meter diep water.

Maar natuurlijk houdt mijn camera er mee op. We zitten al 60 minuten in de duik en mijn batterij houdt het voor gezien. Balen, ontzettend balen. Ik foeter even, maar dan herinner ik me dat ik nog een nieuwe batterij op de boot heb liggen. Dat is de oplossing…  nieuwe batterij en hopelijk ligt er ook nog een volle fles op de boot.

Gelukkig! Op de boot wissel ik de fles om en doe ik een nieuwe batterij in de camera. Inmiddels komen de andere duikers uit het water. Dat ze op mij moeten wachten, is geen enkele probleem. Ook zij begrijpen dat dit een unieke situatie is die niet snel meer zal voorkomen.

Ik plons weer het water in. In mijn eentje zit ik tussen al die squids, die al snel aan me gewend zijn. Ik zit werkelijk midden in het spektakel. Overal squids om me heen, links, rechts, boven, voor en achter me, het maakt niet uit waar ik kijk, overal zitten ze!

De video geeft een mooi beeld van het hele gebeuren. Maar het gevoel van alleen tussen al die squids te zitten laat zich niet op video of foto vastleggen. Ditis een van de mooiste belevenissen in mijn hele duikcarrière!

2 reacties

  1. Oh, wow…! Daar kan je jezelf wel even mee vermaken…

    REAGEREN
    • Ja, zeker weten Bas. In totaal heb ik ongeveer 30 minuten met ze doorgebracht maar dat had veel langer kunnen zijn. Ik moest het water uit omdat de gasten op mij wachtten…..

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief