Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Reizen

Het paradijs is gered

Bangka wordt gered. Er komt geen mijnbouw!

Eind vorig jaar hebben jullie in mijn blog kunnen lezen over een Chinees bedrijf dat een vergunning had gekregen om een mijn te openen op Bangka – een catastrofale ontwikkeling voor het kleine eiland.

Nu, na lang vechten lijkt het tij te zijn gekeerd. Afgelopen maand is er eindelijk uitspraak gedaan in de rechtszaak die was aangespannen door bewoners van Bangka tegen de regent van Noord-Sulawesi, de mijnbouwvergunning en het Chinese bedrijf.

Het was de tweede keer dat deze zaak voor de rechter moest komen. De eerste keer vond het hoogste gerechtshof in Indonesië het niet eens waard om de zaak in te zien omdat zo duidelijk was wie zou winnen. Na een lange strijd is het zo ver gekomen dat het gerechtshof zich er toch over moest buigen omdat de mijnbouw gewoon doorging.

Maar nu is er gerechtigheid. Het hoogste gerechtshof in Jakarta heeft besloten dat de mijnbouw en vergunning illegaal zijn en dat alle activiteiten van het bedrijf per direct moeten stoppen. Dat is nu gebeurd. Sinds 10 juni wordt er niet meer gewerkt en is al het zware materiaal van het eiland verdwenen. Alle medewerkers zijn ontslagen. Wat over is, is een spookmijn.

We mogen niet te vroeg juichen want er is veel mogelijk in Indonesië. Maar de belangrijkste stap is gezet. Nu is het ook tijd voor de volgende stap want wie gaat er opdraaien voor de schade die al is toegebracht aan het eiland, de koraalriffen die zijn vernield, de mangroven die gekapt en verdwenen zijn, de riviertjes die weg zijn en voorheen de dorpjes van water voorzagen, en alle gebouwen die er nu verlaten bij staan. Wat gaat daarmee gebeuren? Iemand moet hiervoor verantwoordelijk worden gesteld.

Bunaken_1

Voer voor een nieuwe rechtszaak, die er ook zeker gaat komen. Daarbij hebben we nog steeds jullie hulp nodig en Bangka kan alle financiële ondersteuning gebruiken. Je kunt direct helpen door geld te storten in de crowdfundingcampagne voor Bangka of indirect door op vakantie te komen naar Bangka en aan de Indonesische regering te laten zien dat niet alleen Bangka, maar heel Noord-Sulawesi van groot belang is voor de toeristische sector in Indonesië.

Binaken_4

Tot ziens op Bangka?!

Foto’s: Murex Dive Resorts

 

Origineel Bangka artikel: http://thecoraltriangle.com/content/stories/2015/07/activists-winning-battle-to-save-unique-reef-from-destructive-mining

Links:

http://www.murexdive.com/

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief