Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Natuur / Reizen

Paradijs in gevaar!

Bangka Island is in gevaar, heel triest maar waar. Jouw hulp is nodig!

Bangka Island is in gevaar, heel triest maar waar.  In 2008 heeft een Chinees mijnbedrijf een exploratievergunning gekregen van de regent van Noord-Sulawesi en mag hij gaan zoeken naar ijzererts op Bangka. Het eiland is 48 km2 klein, veel te klein om een mijn op te bouwen. Bovendien is het uiterst illegaal. In 2007 is er een wet aangenomen in Indonesië die zegt dat op een eiland kleiner dan 200km2 geen mijnbouw mag plaatsvinden.

mine

Samen met de lokale bevoking en de andere resorts in de omgeving zijn we al heel lang aan het vechten om de mijnbouw te stoppen. Rechtzaken, acties en protesten.

Begin 2013 wordt de vergunning door het hooggerechtshof in Makassar ingetrokken en de mijnbouw wordt verboden, het lijkt een overwinning voor ons maar helaas, niets is minder waar. De regent en de gouverneur van Noord-Sulawesi negeren de uitspraak volledig en laten de mijnbouw gewoon doorgaan. In februari 2014 worden de eerste zware materialen op het eiland gebracht en de voorbereidingen voor de mijn gaan steeds sneller. Ondanks groot verzet van de eilandbewoners en de resorts gaan de voorbereidingen gewoon door met een hoogtepunt in mei dit jaar.

Het bedrijf krijgt een vergunnig gekregen om een drijvende pier te bouwen. Zij hebben waarschijnlijk een iets andere opvatting over wat een drijvende pier is. Grote rotsblokken worden zonder pardon op het koraal gestort  en een duikstek wordt volledig vernield.  Hiernaast zie je een foto van een protestduik bij de toekomstige mijn en pier. Twee duikers protesteren met een duim waarop staat “Aku Cinta Bangka” en “I Love Bangka”, één van de slogans van de protestcampagne.

Het gevecht tegen de mijn gaat gewoon door. Er loopt een aantal rechtzaken en hopelijk gaat de anticorruptiepartij in Indonesië een onderzoek instellen naar de mijn en het bedrijf erachter.

Wij geven de hoop niet op en blijven door knokken tegen de mijn. Hierbij hebben we ook jullie steun nodig. Er is een online petitie die je kan tekenen, en op een Facebook-pagina kun je alle ontwikkelingen volgen.

Indonesien, Indonesia, Jewels of Indonesia, Travel , Reise

Wij en alle andere resorts en de lokale bevolking hopen op jullie steun. Kom duiken bij Bangka Island en laat de Indonesische regering zien dat Bangka belangrijk is voor het toerisme en dat alle onderwaterpracht niet verloren mag gaan.

Onderwaterfoto’s: Markus Roth

Links:

http://www.murexdive.com/

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief