Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter / Indonesië - algemeen / Snorkelreporter

Leendert Smit – Een duikreis naar Indonesië: walvishaaien

Het zicht is beperkt en er staan flinke golven. Toch weet Duikreporter Leendert Smit de walvishaaien bij Talisayan te filmen.

In mei 20222 nam ik deel aan een groepsreis georganiseerd door de Onderwatersport Bond (NOB) naar de Derawan archipel in Indonesië. We verblijven op het maratua Seaview Resort op het eiland Maratua. Tijdens het verblijf aldaar kunnen we gelijk de NOB specialty “mariene biologie wereldwijd” volgen onder leiding van Rob Kool. Zie ook de andere delen van dit verhaal.

Rondom Maratua vindt je geen walvishaaien maar een kleine 3 uur varen richting het vaste land ligt een groot aantal platforms waar vanaf gevist wordt op kleine vis en garnalen (al weet ik dat niet precies). Omdat veel van die kleine visjes weer in het water belanden worden deze platforms wel bezocht door deze indrukwekkende vis. Het is dan ook heel verleidelijk om een tochtje die kant op te ondernemen. We moeten wel vroeg op want we moeten om 04:30 in de boot zitten. daarop volgt een zenuwslopende en hotsebotsende tocht over de woeste baren richting Talisayan. Toch bijna 70 Km varen. Rond 07:00 zien we de eerste platforms. Het zijn eenvoudige, van bamboe gemaakte, constructies met een klein hutje er op. We gaan van het ene naar het andere platform tot we beet hebben. De boot wordt vastgemaakt aan het platform en nu moeten we besluiten: duiken of snorkelen. Nu duiken betekent straks een duik minder. Ik kijk eens naar buiten en zie 2 walvishaaien dicht onder de oppervlakte rondzwemmen. Snorkelen dus! Daar gaan we. De zee is best woelig en het platform ligt behoorlijk te deinen. Het is oppassen geblazen om niet door de drijvers knock-out te worden geslagen. Al snel blijkt dat we ook goed moeten uitkijken voor de walvishaaien. Ze cirkelen rond het platform en ze laten zich door niets en niemand van hun koers afbrengen. Daar kom ik al snel achter. ik kan nog net opzij zwemmen. Het zicht houdt niet over hier en omdat het zwaar bewolkt is worden filmen en fotograferen een uitdaging. maar we zwemmen zeker een uur rond totdat iedereen moe en hongerig wordt en we het water verlaten. Het was een enerverend avontuur en voor mij de derde ontmoeting met deze indrukwekkende reuzen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief