Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Gerard Joosten – Pulisan Resort

Het tweede deel van de reis van Gerard naar Noord-Sulawesi breekt aan. Van grote scholen vis en enorme koralen tot de bizarre wezens in het zwarte zand van Lembeh Strait.

We verlaten Lumbalumba, nemen afscheid van Roel en zijn crew, we hebben er genoten en zetten koers richting Pulisan resort. Onderweg maken we nog twee duiken. Tijdens deze twee duiken genieten we van een prachtige slang die zich mooi slingerend over het rif beweegt ook zien we twee krabben die uit een prachtige grote schelp komen om het rif te verkennen.

Op het strand bij Pulisan staat Anna al op ons te wachten ook hier weer vriendelijk onthaald. Pulisan resort is iets meer bezig dan Lumba Lumba mooie hutten maar geen airco maar wel gelukkig een fan, wel prachtig aan het strand gelegen op een unieke locatie. Na het eten zoeken we al snel onze hut op, het is hoog water en dus vallen we onder het ruisen van de zee in slaap.

De volgende morgen duiken, bij Bangka het is maar een klein stukje varen dus we zijn er zo, er wordt even een check gedaan of er veel stroming staat het lijkt niet zo maar er staat best wel wat stroming. We maken twee prachtige duiken en geniet van de grote scholen visen ook een kleine schooltje scheermesvissen laat zich bewonderen en het prachtige koraal zowel hard als zacht koraal. We zijn op tijd terug dus nog alle tijd om een duikje te maken op het huis rif, het is hoogwater dus we kunnen er direct bij het strand in dan is het nog wel een heel eind zwemmen voordat we echt bij het rif komen. Hier genieten we van een prachtige porseleinen krab op een anemoon die met tot waaiers vergroeide poten aan het foerageren is. Dan moeten we er nog uit zien te komen er staat een behoorlijke golfslag en we zijn ook nog een stukje afgedreven uiteindelijk komen we weer bij het strandje uit en zijn we toe aan een bintang.

gerardjoosten-20032023-lembeh-74-121935

gerardjoosten-21032023-lembeh-74-121935

De laatste twee duikdagen besteden we op het zwarte zand van Lembeh. Relatief eenvoudige duiken, we struinen zwarte zand af en vinden van alles, het hoogtepunt is toch wel de mimic octopus, coconut octopus, en blauw punt octopus. Verder zien we diverse schorpionvissen enkele sepia’s waar. Onder de prachtige Flamboyant cuttlefish een neusblad murene steekt zijn neus uit het zand en maakt de typisch murene beweging, de vliegende knorhaan en een grote platvis (Pleuronectidae steekt zijn rugvin op en vertrekt. We komen tijd tekort, misschien een keer terug naar Pulisan resort Bangka en Lembeh zijn zeker een terugkeer waard. De laatste vrije dag gebruiken we om de jungle te verkennen, helaas laat de zon het afweten, maar Anna heeft wel een super gids voor ons geregeld ze zoekt net zo lang tot de tarsier gevonden hebben deze spookdiertjes zitten veerborgen in een grote boom, de zwarte makanen zijn makkelijker te vinden. De volgende dag nemen we afscheid van Anna en haar crew en wacht de lange reis naar huis en een bagage vol herinneringen en foto’s.

gerardjoosten-20032023-lembeh-12-121935

gerardjoosten-20032023-lembeh-39-121935

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief