Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Gerard Joosten – Bunaken

Hoog tijd voor een duikreis, vonden Duikreporter Gerard en buddy Marco. De keuze valt op Noord-Sulawesi met als eerste stop Lumbalumba Resort.

gerard-joosten-15032023-bunaken-77-121790

gerard-joosten-15032023-bunaken-86-121790

Het was alweer een paar jaren geleden dat we op verre reis zijn geweest, het werd weer tijd vonden Marco en ik. En na een Teams meeting met Robert van EWDR hadden we onze keuze zo gemaakt. Op ons verlanglijstje stond namelijk al lang “Noord Suwalesi” – duiken bij de Bunaken, Bangka en Lembeh.

Je moet er wel wat voor over hebben om er te komen, de trein naar Schiphol, dan 14 uurtjes vliegen naar Jakarta, rennen om de aansluiting te halen naar Manado, waarvoor je weer met de skytrain naar een andere terminal moet, dan nog 3 uurtjes vliegen, uurtje in de taxi, maar dan ben je er ook. We worden hartelijk ontvangen door Roel & Juud en hun crew van Lumbalumba in Manado op een prachtig resort, met een mooi aangelegde tuin tegen een helling. Gelukkig hoeven we zelf de duikspullen niet telkens de helling op te sjouwen, alles werd fantastisch voor ons geregeld.

Op de boot staat alles klaar, nitrox voor ons, want we willen drie duiken per dag maken, twee bij Bunaken met de boot en een op het huisrif, of een nachtduik want die mag natuurlijk niet ontbreken tijdens onze duikvakantie. Het blijft prachtig om het nachtleven onderwater te mogen aanschouwen, de stargazer en de mantis shrimp gaven nog een showtje weg voor ons. Bunaken is een National Park en dat is te zien aan het prachtige koraal. Altijd is er wel wat stroming, soms wat meer, maar nooit hinderlijk zodat we onze plaatjes naar hartenlust kunnen schieten. Elke duik zijn er volop schildpadden in elk formaat en in goede conditie. Ook de anemonen zijn geweldig, zo veel verschillende soorten met telkens weer andere anemoonvissen, garnalen of porseleinkrabben. Aan naaktslakken geen gebrek in allerlei kleuren soms wel 3 op een plaatje. Misschien raar maar het mooiste vond ik misschien wel een foeragerende komkommer op het huisrif, heel bijzonder om dat te zien.

Het was goed toeven bij Lumbalumba, Roel had voor elk probleem wel een oplossing. Als er met je uitrusting iets aan de hand was, had hij dat in een handomdraai geregeld.

Maar na 5 dagen duiken en 15 uurtjes onder water gezeten te hebben, gaan we toch verder naar Bangka en Lembeh.

gerard-joosten-16032023-bunaken-28-121790

gerard-joosten-17032023-bunaken-39-121790

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief