Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

René Weterings – Genieten in de snoekentuin

Duikreporter René was bij de DuikeninBeeld-duikdag en genoot van de vele vissen in de ‘snoekentuin’ van Zandeiland 8. 

Vorig jaar was het een groot succes, dus dit jaar doen het we over! De DuikeninBeeld-duikdag bij Scuba Academie. Helaas wel in afgeslankte vorm vanwege de coronamaatregelen, maar ook op deze manier maken we er wat van!

RENE_WETERINGS_20200704_959_Vinkeveen_Zandeiland8_035_Baars-100497

Onderweg naar Vinkeveen is het maar treurig weer, heel eventjes wordt het wolkendek dun en lijkt er een straaltje zon door te komen. Maar dat is helaas van korte duur en al snel is het weer grijs weer. Het is nog wel droog, maar als ik de buienradar mag geloven, gaat dat niet lang duren. Nou ja, het is wat het is, toch heb ik zin in deze dag. Ik laad mijn spullen uit de auto en ik word welkom geheten door Linda, Cees en zijn crew. Een bakkie koffie om de dag te beginnen en rustig aan druppelen de andere duikers binnen.

Na een korte maar duidelijke briefing over de wat andere situatie en de bootindeling is het tijd om uit te varen. Onze schipper Jeroen, maakt met zijn geinige manier van doen de sfeer op de boot meteen goed, ondanks de regendruppels. We zetten koers naar Zandeiland 8, waar o.a. de ‘snoekentuin’ en wat wrakjes te vinden zijn. Ik heb vandaag mijn macrolens bij me, dus die wrakjes kunnen mij gestolen worden! Jolanda wordt mijn buddy, zij heeft ook een camera bij zich, dus we hebben elkaar zo gevonden. Top, dat gaat leuk worden! De boten worden aan de kant vastgemaakt, dus we moeten via het trappetje te water. Een rol achterover zou wel eens slecht kunnen aflopen…en dan bedoel ik niet het stof wat na de grote plons te zien zal zijn.

RENE_WETERINGS_20200704_959_Vinkeveen_Zandeiland8_021_Rivierkreeft-100497

We zetten koers richting de snoekentuin, over de groene bodemplanten zakken we richting acht meter diepte. Daar is het zicht erg goed en zien we de eerste rivierkreeftjes al wegschieten. Wegschieten ja, want dat doen ze! Jemig, het lijkt even wel of ik vandaag geen rivierkreeftjes kan fotograferen. Wat zijn ze schuw zeg, als een raketje schieten ze weg, steeds als ik net stelling wil innemen om dat eerste shot te maken. Helaas, gelukkig zie ik dat Jolanda ook rustig bezig is met haar camera, dus ik word niet echt gemist.

Maar dan zie ik een rivierkreeftje dat wegschiet in een ondiep holletje, dit is mijn kans! Ik ga het rustig afwachten, eens kijken hoe lang het duurt voor het kreeftje zich voorzichtig weer laat zien. En ja hoor, al na een minuutje komt het rivierkreeftje beetje bij beetje uit het holletje. Ik maak de eerste foto’s om te kijken of ik de snoots op mijn flitsers goed gericht heb. Het beestje blijft zitten als ik flits, dat is mooi. Rustig wacht ik mijn momenten af, ik zak steeds lager en zie de oogjes van het kreeftje loskomen van het lijfje in de foto’s. Dat is wat ik wil, tot ik niet lager kan en de laatste paar shots maak. Top, missie geslaagd! Eens kijken waar Jolanda uithangt.

RENE_WETERINGS_20200704_959_Vinkeveen_Zandeiland8_055_Snoekbaars-100497

Jolanda is niet ver weg, ook zij is aan het fotograferen. Toch duiken we samen weer verder richting de snoekentuin. Het duurt even en voor mij is het al weer een jaar geleden, dus ik wil er niet per ongeluk voorbij duiken. We passeren een met mosseltjes overgroeide stoel, dan twee paaltjes, volgens mij zitten we goed. Jolanda gebaart ineens dat ze wil omdraaien, ze denkt dat we te ver zijn. Ik sein dat we nog een stukje moeten en ja hoor, na een paar meter die ik het eerste gevaarte van een snoekbaars op opduiken. Een paar andere duikers zijn er ook al, dus we zitten goed.

We blijven stil hangen en genieten van het tafereel boven dit gele tafelkleed van zand, boven op een heuvel. Het aantal duikers wordt steeds minder, we zijn uiteindelijk nog maar met zijn twee. Het aantal snoekbaarzen worden groter, ik tel er meer dan tien tegelijk. Allemaal cirkelen ze als zoetwaterhaaien rond de heuvel. Als ik mijn adem even inhoud, dan komen ze dichterbij. Wat gaaf zeg, dit is echt genieten! Na een uur komen we tevreden boven en varen we in de motregen terug. Daar genieten we van de lekkere broodjes en maken we ons weer klaar voor duik nummer twee!

Max. diepte 8,5 m, temp. 20 gr. C., zicht ca. 3-6 m, duiktijd 61 min
Duik 959 (Vinkeveen, Zandeiland 8, zaterdag 4-7-2020, 11.15u)

2 reacties

  1. Mooi “toeten” weer René!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief