Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Bimini’s grote hamerhaai – Het verhaal achter de foto

Peter de Maagt, die in mei bij ons in beeld is, dook met een dier van zijn bucketlist. Waar en hoe hij dat deed vertelt Peter in zijn verhaal achter de foto.

Zoals alle leden van de familie van hamerhaaien heeft de grote hamerhaai een typisch gevormde ‘hamer’. De grote hamerhaai staat al enige tijd als bedreigd op de lijst van de International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) en alhoewel zijn leefgebied volgens de boeken een groot gedeelte van de oceaan omvat, kom je ze maar sporadisch tegen. Slechts één keertje eerder heb ik een héél korte ontmoeting gehad met een grote hamerhaai. In de eerste minuten van een duik op Palau kwam er eentje voorbij zwemmen. Vooral de enorme rugvin is me altijd bijgebleven. Sinds dat moment stond de ‘great hammerhead’ dan ook hoog op mijn lijstje om er nog eens mee te duiken.

Gelukkig biedt Zuid-Bimini op de Bahama’s een relatief betrouwbare plaats om met deze iconische dieren te duiken. Deze haaien vertoonden geen enkel teken van agressie en we konden blijven duiken tot het donker begon te worden. Het gebrek aan licht gaf de mogelijkheid om de iconische hamer te benadrukken. Helaas zie je ook hier al het effect van de mensheid. Het prachtige dier heeft een haak in zijn bek. Over het algemeen worden haaien alleen maar gevangen om hun vinnen. Als die er dan afgesneden zijn, worden de dode of zwaar verminkte dieren weer terug in de zee gegooid. Maar er is ook nog een categorie van “vissers” die de vangst van een hamerhaai vooral als trofee ziet.

Laten we hopen dat de mensheid op tijd bij zinnen komt zodat we kunnen blijven genieten van deze gracieuze dieren. We moeten dankbaar zijn dat we nog steeds binnen handbereik van deze grandioze wezens kunnen komen. Je kunt je toch alleen maar nederig voelen bij zoveel sierlijkheid?

Peter de Maagt is deze maand ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:


Valentijnhart van haaien


Zeilvin blenny


Zoutwaterkrokodil

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

2 reacties

  1. Indrukwekkend! Toch wel benieuwd wat de afstand tussen jou en de haai is.

    REAGEREN
    • Joost, bij deze schat ik ongeveer 50cm tot een meter. Soms zwommen ze tegen de camera op. Maar alles rustig en totaal geen agressie.

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief