Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Zeilvin-blenny – Het verhaal achter de foto

Peter de Maagt, die in mei bij ons in beeld is, ging op Bonaire de uitdaging aan om een zeilvin blenny te fotograferen. Waarom dat een uitdaging was, licht hij toe in zijn verhaal achter de foto.

Macrofotografie kan een rustgevende bezigheid zijn. Let vooral op het woord ‘kan’, want soms zou ik de camera liever tegen het koraal willen kletsen. Maar dat is dan weer zonde van het koraal… Sowieso is de scherptediepte erg klein waardoor het effect van deining, stroming, je ademhaling, enz. al snel leidt tot een onscherpe foto. En als het onderwerp dan ook nog niet wil meewerken wordt macrofotografie een uitdaging. De foto van de zeilvin blenny valt zeker in deze categorie.

Toen we op vakantie waren op Bonaire hadden we al vrij snel een zeilvin blenny gevonden op ongeveer vijf meter diepte. Zijn holletje zat in een klein stuk koraal midden in een zandvlakte. Kan het beter? Geen risico om ook maar iets te beschadigen en lekker ondiep dus kun je lang fotograferen. Helaas stond er bijna altijd een behoorlijke deining die heel goed merkbaar was. De eerste duik leverde dus ook niet het gewenste resultaat op. De tweede duik hadden we extra gewicht aan onze loodgordel gedaan en zelfs een extra loodgordel mee genomen om aan onze benen vast te maken. Ik kan me voorstellen dat er wat wenkbrauwen werden gefronst als andere duikers zagen dat we bij onze buddy een loodgordel om zijn/haar benen aan het vastmaken waren. Maar daardoor lagen we wel lekker stabiel op het zand.

Het tweede probleem was de zeilvin blenny zelf. Het advies van het duikresort om hem met een spiegeltje uit zijn holletje te lokken mislukte faliekant. Zodra hij zichzelf in de spiegel zag, schoot hij weg om de eerste tien minuten niet meer naar buiten te komen. Het bewijs dat er een verschil is tussen theorie en praktijk. Dus was het ouderwets wachten tot hij helemaal uit zijn holletje kwam en zijn zeil vol opende. Helaas gebeurde dat maar één keer per kwartier en dan duurde het een paar seconden. Dus als je even de aandacht liet verslappen had je het moment gemist. Gelukkig was dit gewoon ons huisrif bij Den Laman en konden we zo vaak duiken als we wilden. Dat was dus ook nodig om ervoor te zorgen dat we allebei een aantal goede foto’s hadden.

Peter de Maagt is deze maand ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:


Valentijnhart van haaien


Zoutwaterkrokodil


Bimini’s grote hamerhaai

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

2 reacties

 1. Wat ben ik blij dat jij dat ook hebt! Ik vind macro af en toe zo dramatisch frustrerend!!!

  REAGEREN
  • Hoi Marloes,
   Echt wel!!! Super irritant als je weet wat je wilt en het maar niet lukt 😁😁😁

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief