Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

«Bijna een anker op mijn hoofd» – NOB maakt afspraak met visser

Foto: Gijs Doornbusch

«Zojuist de schrik van mijn leven gehad. Draaiende schroef, en even later het geratel van een ankerketting… blij dat we nog leven. SMB geschoten en zo snel mogelijk naar de kant gegaan.» Dit bericht plaatste Gijs Doornbusch vandaag op Facebook.

De schrik zit erin. Vandaag bij de duikstek Galjoen zonder Poen bij Wemeldinge liet de schipper van de Beatrix II met sportvissers aan boord zijn anker neer. Op de duikstek recht voor de duiktrap waar op dat moment duikers onder water waren.

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Half augustus deed dezelfde schipper dit ook, waardoor hij niet alleen vanwege deze actie maar ook door zijn uitspraken over duikers volop in het nieuws kwam.

Afspraken tussen vissers en duikers

Vissers en duikers hebben gelijke rechten als het gaat om het gebruik van het water. Goede afspraken zijn dan ook belangrijk. Naar aanleiding van het incident heeft de Nederlandse Onderwatersport Bond vandaag contact op genomen met deze schipper.

De volgende afspraak is gemaakt:
«Duikers kiezen een andere duikplek als het schip al boven het wrakje ligt en de schipper kiest een andere plek als er een duidelijk zichtbare duikvlag (ook zichtbaar in het donker) bij de duiktrap op de kant staat.»

Duikers en vissers hebben op deze en vele andere plekken in de Grevelingen en Oosterschelde dezelfde rechten. En vaak zijn ook dezelfde plekken interessant voor beide groepen. Met bovenstaande afspraak moeten ongelukken en misverstanden in de toekomst voorkomen worden.

7 reacties

 1. Wat zwak van de NOB! In mijn ogen is dit een wrak waar er enkel op gedoken kan/mag worden omdat het dicht bij de kant ligt , er zijn genoeg andere wrakken waar hij heen kan om op te gaan vissen en die onbereikbaar zijn voor duikers!

  Bovendien trekt hij met zijn anker het wrak of wat er nu nog van overblijft volledig in de vernieling!

  REAGEREN
 2. Duikers maken soms graag een bootduik om op plaatsen te komen waar je vanaf de kant niet bij kunt.
  Met een boot heb je de hele oosterschelde tot je beschikking.
  Waarom moet men met een vissersboot vol op of bij een duikstek gaan liggen? Zo ook waarom moeten er fuiken precies in de bekende duikstekken worden uitgezet? Leest men wellicht de duikberichten om te weten hoe het er daar onderwater uitziet? Voor duiken van de kant zijn de mogelijkheden en bereik beperkt. Vissers kunnen toch best iets verder van de duikstek af hun activiteit doen?

  REAGEREN
 3. Belachelijke. Dit is geen afspraak, dit is typisch gepolder vd bovenste plank.
  Niet iedereen heeft een duikvlag. Het is een duiktrap! Dit voelt voor mij als een natrap.

  REAGEREN
 4. Blunder van NOB, ze hebben zich laten inpakken door deze bullebak. Deze plaats is een door de provincie erkende duikplaats, ze hebben er zelfs een trap gezet. De visser moet daar op de kenteringen weg blijven. Hij WEET dat daar mensen onder water liggen die hij mogelijk kan vermoorden door er een anker op te gooien. Het is zijn wérk om dat te weten. Als er zo iemand zou sterven, dan kwalificeert dat als moord met voorbedachtheid.

  REAGEREN
 5. Wij hadden zaterdag middag ongeveer hetzelfde meegemaakt. Zelfde plek zelfde schip.
  Zaterdag 22-09-2018 15.00u

  REAGEREN
 6. En wat met dit horror verhaal?
  De duikers die afgelopen woensdag bij de Zeelandbrug verrast werden door een aanmerend schip, hebben veel geluk gehad. “Blijkbaar zijn er één of twee palen neergelaten om het schip te stabiliseren. Duikers hebben die palen naast zich neer zien komen. Levensgevaarlijk.”

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief