Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Reizen

Barkley Sound: drie favorieten van Peter Mieras

Peter Mieras woont aan de Barkley Sound op Vancouver Island in Canada. Zijn achtertuin is puur natuur. Hij vertelt waar hij het liefst duikt.

White lined Dirona. Foto: Peter Mieras
Nederlander Peter Mieras is in 2003 vanuit Zuid-Frankrijk, waar hij een duikschool runde in Cannes, beland op Vancouver Island aan de westkust van Canada. Sindsdien runt hij samen met zijn Canadese echtgenote Kathy Johnson een duiklodge midden in de natuur van Barkley Sound: Rendezvousdiving. Zijn duikavonturen hebben hem op vele plaatsen in de wereld gebracht – van de Malediven tot Hawaï, van Denemarken tot Normandië.

me b&WDe Barkley Sound is verbazingwekkend. «Je hebt hier een ongelooflijke mix van ecosystemen en onderwaterleven,» vertelt Peter. Het maakt zijn keuze van drie favoriete duikstekken in zijn ‘achtertuin’ er niet makkelijker op. Toch wist hij een keuze te maken.

Kyen Point
Kyen Point is een duikstek met twee riffen, die door door een smal zandkanaal worden gescheiden. De diepte varieert van 6 meter op het rif tot 30 meter op de bodem. De gigantische variatie aan en dichtheid van naaktslakken, anemonen en andere ongewervelde dieren maakt van dit rif één grote kleurenexplosie. Boven op het rif zwem je ’s zomers door kelp; de zonnestralen die door het kelp vallen, geven het iets magisch, net een onderwaterbos. Daarnaast kun je er ook kwallen, scholen vis en op zijn tijd een zeehond zien. «In de loop der jaren heb ik hier veel onverwachte momenten meegemaakt, zoals een lingcod die met een zalm vocht, een witte steur die voorbij zwom, een reuzenoctopus en zeewolf ruziënd over wiens huis het was, enzovoort», vertelt Peter.

No nibbling the lights!  RDV house II

Renate Reef
«Een van de duikstekken waar duikers keer op keer naar terug willen!» Het redelijk grote rif begint op 12 meter en daalt af naar ruim 40 meter – de duikstek is geschikt voor duikers op elk niveau. Bijna elke duik worden meerdere zeewolven gezien, vaak uit hun hol. Dit is ook de stek waar je een goede kans hebt om een Pacifische reuzenoctopus te zien terwijl die over het rif kruipt. Dat is de grootste octopus ter wereld. In de zomer zien we hier vaak ratvissen, een prehistorische vis die verwant is aan de oude haaien. Deze vissen leven normaal te diep voor sportduikers maar in de zomer komen ze ondiep genoeg om ze te kan observeren. «Ook dankzij de scholen vis kan dit rif met elke tropische duikstek concurreren.»

Rif. Foto: Peter Mieras  six gill shark

Tyler Rock
Een rif dat vanaf 160 meter diepte verrijst en op het ondiepste punt 12 meter diep is en dus haast door het wateroppervlak heen breekt. Je hebt er een dal dat van 13 meter diepte langzaam afdaalt tot 24 meter en volledig is begroeid met witte en oranje anemonen waar vele vissen voedsel en bescherming zoeken. Zeewolven en reuzenoctopussen zijn er thuis, net als weekdieren in een groot aantal variaties. In de zomer kun je hier ook een zeskieuwenhaai tegenkomen of een grote rog zien. «Zeskieuwenhaaien zijn net als de ratvissen een zeer oude haaiensoort en in 150 miljoen jaren vrijwel niet verander. Duiken met een dinosaurus dus.»|

Zeewolf. Foto: Peter Mieras  Ratfish. Foto: Peter Mieras

Krijg je al zin om hier ook eens een duikje te wagen? Kijk op de website van Rendezvousdiving voor meer informatie.

Hieronder vind je nog meer foto’s. Klik op een foto om deze vergroot weer te geven en als diavoorstelling te bekijken.

In deze rubriek presenteren Nederlandse en Belgische duikers die langere tijd in het buitenland wonen en werken, de favoriete duikstekken in hun ‘achtertuin’. Ben jij zo’n Nederlandse of Belgische duiker en wil jij ook je favorieten met ons delen, stuur dan een mail naar redactie@duikeninbeeld.tv.

1 reactie

  1. Volgend jaar zal het 30 jaar geleden zijn dat ik een paar maanden in Vancouver, BC werkte. Eén van de hoogtepunten van dat verblijf was een weekend met Rendezvousdiving in Barkley Sound. Dat was toen nog met de vorige eigenaars.
    Met ons halfdroog pak werden we vreemd aangekeken, maar al bij al viel dat nogal mee. Het water is er het hele jaar door ongeveer 12°C. Het leven is overvloedig aanwezig: prachtige kelp, de grootste octopussen ter wereld, zeewolven die je uit hun hol aanstaren, zwemmende St.-Jacobschelpen, ‘rock fish’, …. Eén keer zelfs een zeeleeuw onder water!
    Ik heb ondertussen op veel plaatsen in de wereld gedoken, maar dat weekend blijft voor altijd in mijn geheugen. Ook het nagenieten op het einde van de dag, in de ‘hot tub’ op het terras, slurpend aan een glaasje ‘bubbly’, met het zicht op de ondergaande zon aan ingang van Barkley Sound…… Je zou voor minder lyrisch worden.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief