Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Indonesië - algemeen / Reizen

Komodo: drie favorieten van Marij Aben

Marij Aben woont en werkt op Flores, Indonesië bij het Komodo National park. Ze laat je drie favoriete duikstekken in haar ‘achtertuin’ zien.

In 2007 besloot Marij Aben haar dromen te leven in plaats van haar leven te dromen en liet ze Nederland achter zich. Ze werd verliefd op de enorme variatie en schoonheid van de duikplekken in en rond Komodo National Park. Met haar bedrijf Divine Diving biedt ze nu ook anderen de mogelijkheid om de wondere onderwaterwereld te ontdekken. Conservatie staat voor haar hoog op de agenda en Marij zet zich daar samen met de lokale bevolking flink voor in.

Wij vragen haar welke drie duiken we in dit gebied écht niet mogen missen.

Sebalon Kecil

“Deze duikstek is een van de mooiste duikplekken buiten het Komodo National Park. Het ligt op ongeveer 40 minuten varen van Labuan Bajo. De topografie is echt interessant omdat je een heel mooi ondiep rif hebt met veel zacht koraal. Op 18 meter kom je bij een zanderige geul, waar zich een grote ‘eelgarden’ bevindt. Ook zien we daar  soms haaien die een dutje doen.  Aan de andere kant van de geul is een ‘seamount’: het mooiste deel van de duikstek.  Je kunt scholen van barracuda’s, snappers en fusiliers zien, enkele witpunthaaien en, als je geluk hebt, ook adelaarsroggen. De ‘mount’ zelf is bedekt met koraal en een paradijs voor macroliefhebbers.
Na de ‘seamount’  zwemmen we over de geul terug naar het rif voor het laatste (ondiepe) deel van de duik:  een mooie zandhelling gemengd met enkele rotsen en hard koraal waar we grote hoeveelheden vis kunnen zien, zoals anthias, angelfish, vlindervissen en allerlei andere kleurrijke soorten vis. Het beste kun je hier duiken op vallend tij.

— Wat een duik! We zien scholen van barracuda’s, snappers en fusiliers, enkele witpunthaaien en, wat een geluk, ook adelaarsroggen.  —

The Cauldron (heksenketel)

“Een speciale duiklocatie in het noorden van het Komodo National Park is The Cauldron. Wat deze stek zo speciaal maakt, is het feit dat het een kanaal tussen twee eilanden is – Gilli Lawa Laut en Gilli Lawa Darat. Duiken in de Cauldron is heel gevarieerd: we starten met een hellend rif, komen vervolgens in de heksenketel en dan ‘vliegen’ we door het kanaal en eindigen we in een prachtige koraaltuin.

Via het hellende rif gaan we naar 18-20 meter waar we op een zandbodem met koraal komen. Hier kun je witpunthaaien, blauwe gevlekte pijlstaartrog en zelfs grote dingen als giant travelly zien. En als je geluk hebt adelaars- en mantaroggen. In dit gebied is de stroming niet erg sterk en kunnen we rustig richting het kanaal waar de heksenketel zich bevindt. Dat is het punt waar het kanaal smaller wordt, wat betekent dat de stroming sterker wordt.  We arriveren in de heksenketel waar de bodem op ongeveer 22-25 meter ligt en hier is het echt spectaculair. Veel stroming geeft veel vis: scholen snappers, sweetlips, travelleys, haaien die in de stroming spelen.  De uitgang van de heksenketel wordt Shotgun genoemd. Op dit punt gaan we een paar honderd meter met de stroming mee om vervolgens aan de lijzijde van het eiland te komen.  Tijdens de drift vliegen de haaien om ons heen. De stroming kan hier sterk zijn en het is dan ook geen duik voor beginnende duikers. Het laatste deel van de duikplaats, na de drift, is een zeer mooie koraaltuin met geweldig hard en zachte koraal en veel zeeleven, waaronder schildpadden en scholen snappers, fusilliers en allerlei soorten rifvissen. Dit is een unieke duiklocatie in het park en er kan alleen gedoken worden met vloed.”

— Tijdens de drift vliegen de haaien om ons heen. En na de drift wacht ons een zeer mooie koraaltuin met geweldig hard en zachte koraal en veel zeeleven, waaronder schildpadden en scholen snappers, fusilliers en allerlei soorten rifvissen. —

Manta Alley

“Een van de betere duikplekken in Komodo National Park is gelegen aan de zuidkant van Komodo Island. Het is ver weg van Labuanbajo, daarom gaan we daar alleen met onze liveaboard naar toe. Hier vind je alles – van grote mantarogen tot de kleinste naaktslakken.

Deze plaats staat bekend om de aanwezigheid van een groot aantal manta’s, maar zelfs als ze er niet zouden zijn, is het een onvergetelijke ervaring met veel rifhaaien, wrasses, scholen van sweetlips en het beste en meest diverse koraal dat je kunt vinden, van xenia zacht koraal tot gigantische tafelkoraal en zeefan. Wees ook voorbereid op allerlei verrassingen, zoals een mola mola of dolfijnen die plotseling opduiken. Vanwege de ligging in het zuiden van het park kan de temperatuur van het water dalen tot 19-21 graden, dus houd er rekening mee dat je misschien een extra laag of een dikker wetsuit nodig hebt. Het beste seizoen om manta’s te zien is meestal het einde van het jaar.”

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief