Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Shell maakt plaats voor natuurreservaat

Shell heeft zijn vergunningen om te boren in het Canadese deel van de Noordpool afgestaan. Het gebied is nu in handen van de Canadese overheid. Die wil bij Lancaster Sound een beschermd natuurreservaat creëren voor walvissen, walrussen en zeehonden. Dit meldt NOS.nl.

Het gaat om een gebied van 8600 vierkante kilometer in de Baffinbaai. Shell had daar offshore-exploitatierechten. De boringen waren omstreden. Milieubewegingen verzetten zich al jaren tegen de plannen van Shell. Het gebied is een belangrijk leefgebied voor grote zeezoogdieren, ijsberen en vogels. De Inuit strijden al meer dan veertig jaar voor het natuurbehoud.

Kostenplaatje
Ook de daling van de olieprijs speelt een rol in het besluit. Door minder te investeren hoopt het bedrijf de resultaten te verbeteren. Eerder deze week maakte het bedrijf al bekend dat het verder gaat snijden in de kosten.

Vorig jaar trok Shell zich al terug uit de poolwateren bij Alaska. De boringen leverden weinig op en de kosten liepen hoog op. Ook noemde het bedrijf de regelgeving van de Amerikanen “grillig”. De Amerikaanse regering besloot kort daarna om voorlopig geen nieuwe vergunningen uit te geven.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief