Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Aike Willemsen – Op naar Lembeh! (4/7)

Datum september 2014
Locatie Indonesië, Bangka Island & Lembeh

24.09.14
Vanaf Bangka is het een uurtje varen naar Lembeh, weinig golven dus een relaxte tocht. Onderweg drijven er vele kleinte hutjes op het water waarvan ze vissen. We varen de Lembeh Strait in en het valt gelijk op dat het hier een stuk drukker in dan op Bangka, veel vissersdorpjes en zwaaiende kindjes op het strand.

Duik 325
De boot legt aan bij Jahir en ik kan niet wachten om te duiken, het is hier totaal anders, weinig koraal, zwart zand maar de meeste gekke kleine beestjes die er op aarde te vinden zijn. Al snel zien we een aantal Porcupinefishes, Lotte blij want het is haar favoriete vis, veel stekels en grote ogen die je aankijken. Ook komen we een aantal upsidedown jellyfishes tegen, kwalletjes die tegen de bodem aan zwemmen.
Het eerste slakje in Lembeh is ook alweer een feit, daar stikt het hier van, een zwarte Gloomy Tambja met wat blauwe accenten op zijn kop en groene longen. Een stukje verder op het zand zit een roze Paddleflap Scorpionfish en mijn oog valt op een Decoration Crab, erg lastig te zien want hij vermomt zichzelf als de begroeiing waarop hij zit.

In een fles die al mooi begroeid is zit een gele goby die voorzicht naar buiten komt als ik al klaar lig met mijn camera. We duiken rustig verder en de gids blijft maar minuscule beestjes aanwijzen. Aan het eind van de duik mogen we nog een mooie Ornate Ghost Fish aanschouwen, het zijn er zelfs 2. Het heeft iets weg van een zeepaardje maar dan een stuk dunner, zwart met stekels, witte stippen en rode vinnen. De eerste duik is al geweldig hier, 75 minuten genieten!

Duik 326

We varen een klein stukje verder en duiken onder bij Air Prang, binnen 5 minuten zien we een Flamboyant Cuttlefish, een klein Sepia-achtige met de mooiste kleuren. Ik kan weer iets afstrepen van mijn lijstje! Het andere stel in onze groep maakt een paar foto’s en daarna ben ik aan de beurt, dat is wel goed geregeld hier, Als er een gids bij een beestje zit komt alleen die groep in de buurt en iedereen kan om zijn beurt rustig foto’s maken. Je hebt daar ook wel even tijd voor nodig, iedereen heeft een macrolens en vaak moet je dan een bepaalde afstand van het object zitten om scherp te kunnen stellen. Ook is het allemaal erg klein dus niet altijd gemakkelijk, des te meer de voldoening als je weer een mooie plaat hebt geschoten.

 

We draaien ons om en zien een Hairy Frogfish, van binnen weer een vreugdendansje want deze wilde ik ook altijd al eens zien. Een frogfish met lange “haren” en af en toe hapt hij naar een visje. Het kan niet beter vandaag! Onderwater snel checken of de foto’s gelukt zijn en verder naar de volgende verassing.
We gooien er nog maar eens een slakje tegen aan, wit met grijze vlekken, gele en paarse stippen. Ook kruipt er een Blue dragon vlak naast me, deze hebben meer de vorm van een worm alleen dat een stuk mooier.

Lotte tikt op haar fles en ik duik naar haar toe, een wit slakje van een centimeter met een 2 kleurige band, perfect contrast op het zwarte zand. Verderop denk ik dat ik een soort anemoon zie maar het beweegt en heeft 2 hoorntjes, weer een nieuw soort! Ook is de volgende alweer gespot, prachtig oranje met een paarse rand en rode stippen en een uitsteeksel op zijn achterlichaam, de Three-Lobed T-Bar Nudibrach, mooie naam ook.
Aan het einde van de duik nog een Peacock Nudibrach en na 71 minuten moeten we weer naar boven, helaas. Hier kan ik uren door brengen!
We lunchen op de boot en varen naar het NAD Lembeh resort, daar worden we afgezet en verblijven we een week. We hebben een mooie kamer vlak aan de waterkant en het resort is vergeleken met Bangka een stuk luxer. Van back to basic terug naar de huidige tijd, ook wel lekker voor een weekje. Een stortdouche waar voldoende water uit komt en een airco die goed werkt. Het klinkt niet luxe maar hier is dat wel zo. We kijken nu al uit naar de duiken die we morgen gaan maken en hebben alvast een avondje geboekt om de Mandarinfish te zien, 40 minuten naar één en het zelfde visje staren die zijn vrouwtjes één voor één komt showen, een beetje gek moet je hier wel voor zijn;)

Ook na een week een keer wat ander eten is erg welkom, al zal het grootse gedeelte ook wel rijst met kip en vis zijn. Thuis komt er de eerste maand geen rijst meer in, dat weten we al wel zeker.
Het resort heeft een mooie restaurant, appartementjes en bungalows. Ook een speciale ruimte voor camera apparatuur ontbreekt niet. We zijn net even wezen kijken en snel gerekend staat er zeker voor meer dan € 20.000 aan foto en film apparatuur, ook de scooters en rebreathers ontbreken hier niet.

25.09.14
Na wat toast met gebakken ei en fruit lopen we naar de boot, even kijken of al onze spullen nog aanwezig zijn, op de een af andere manier gaat dat altijd goed hier, de crew weet precies welk uitrustingsstuk van welke duiker is. NAD heeft 4 boten en er zijn rond de 20 duikers aanwezig. Lotte en ik hebben onze eigen privé gids, erg relaxt!

Duik 327
Op naar Tanjung Kubar, 5 minuten varen, alles is hier vrij dicht bij. Voor 08:00 uur zitten we al onderwater en binnen 1 minuut zien we al een zeepaardje, dit keer een wat grotere zoals we ze in Nederland ook zien. Op een stuk koraal zit een kleine mooi gekleurde Emporer Shrimp, met de macro lens kan ik er een goede foto van schieten. Zonder macrolens gaan de meeste foto’s hier nooit lukken.

Ook deze duik weer wat slakjes, eerst een witte met een rood/bruine band rond zijn lichaam en daarna de Gabriela’s Tambja, hij is groen met oranje lijnen en stippen. Deze had ik nog niet eerder gezien. Op het zand loopt een Teddy Bear Crab, een krabbetje waarvan de structuur wat weg heeft van een teddy beer.En dan zien we wat ik bovenaan mijn lijstje had staan, de Blue-Ringed Octopus, een octopusje dat blauwe ringen laat zien op zijn lichaam als je in de buurt komt, echt schitterend dat ik die eindelijk mag zien, ik heb zo’n big smile dat mijn masker vol loopt;)
Na de duik vraagt de gids wat we nog meer willen zien, zo gaat dat hier, lever je lijstje maar in. Ik had er maar 3 op staan voor Lembeh. De Blue-Ringed Octopus, Flamboyant Cuttlefish en de Hairy Frogfisch en alles binnen 3 duiken al gezien. Tijd om een nieuw lijstje samen te stellen!

Duik 328
Deze duik is boven een grote zandvlakte en voornamelijk tussen de 20-25 meter, wat de meeste duiken hier zijn. Met 3 duiken per dag is nitrox dan ook wel erg handig en aangezien ik iets meer lucht dan Lotte gebruik en we 75 minuten mogen duiken regel ik vast een 100cft fles ipv de standaard 80cft flessen die ze hier gebruiken. Kost maar een paar euro extra per dag dus goed te doen.
We ontluchten onze wings en zakken af op Pontai Parigi. We zien een aantal Thin Ghost Pipefishes en in een stuk hout een Golden Goby, slechts 2 centimeters groot maar ik krijg hem scherp op de foto. Verder nog wat Soft Coral Porcelain Crabs en daar blijft het deze duik jammer genoeg bij. Niet alle duiken zijn even spannend.
We varen terug naar het resort om te lunchen. Loempia’s, eindelijk wat anders dan rijst met kip en vis. Die gaan er wel in, een beetje zoete sambal erbij en smullen maar.

Duik 329
Na 2 uurtjes is het tijd voor de derde duik, grotere fles en net zo enthousiast als altijd springen we het water in bij Sarena Besar. Stroming, veel stroming, vooral op 20 meter, dat wordt werken dus de extra lucht komt goed uit. Op deze duikstek erg veel koraal dat er goed uit ziet. We zien een kleine White Bottletail Squid en een mooi gespikkeld slakje.
Het in volgens mijn de plek voor octopussen en dat soort beestjes, o.a. de Crinoid Cuttlefish en Poison Ocellate Octopus komen voorbij, deze laatste heeft 2 blauwe ringen maar laat ze dit keer helaas niet zien. Ook zien we wat mooie squat lobsters die op het koraal lopen en in het zand 2 Dragon Seamoths die elkaar achtervolgen. De polonaise met zijn tweeën.
Lotte wijst met op een wit slakje met een aantal zwarte ronde tekeningen op zijn lichaam, de Funeral Jorunna. Hoe is het mogelijk dat we elke duik weer iets nieuws zien. Op het laatst nog een mooie Scorpionfish, de Devil dit keer. Hij ziet er grappig uit met al zijn kleurtjes en opvallend witte ogen.

In de avond is het nog gezellig in het restaurant, we zitten hier voornamelijk met Australiërs en Japanners. Met de Japanners zitten we op de boot waar ze aan een stuk door grappen maken…. Tenminste alles wat ze zeggen klinkt grappig;)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief