Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Duiktrip Noorwegen deel 8

Vanwege de wind wordt er uitgeweken naar een eiland voor de kust waar de duikers in de luwte kunnen duiken. Tijdens de tocht er naartoe,  bevinden ze zich echter niet in de luwte!

Duik 908, donderdag 28-09-2017, Grøninger Noorwegen.
De wind is nog niet gaan liggen en we besluiten toch een bootduik te maken ergens op een eiland in de luwte. Na de lunch maken we ons gereed voor de bootduik naar de Grøninge. We hebben alles ingeladen en varen de haven uit. Als we open water zijn gaat het flink te keer en het buiswater komt over de boot heen en dan word je gelijk even gespoeld, gelukkig hebben we allemaal duikpakken aan. We varen naar een eilandje waar een soort binnenhaventje is zodat we helemaal uit de wind liggen en daar gaan we te water.

13-J9280265-56867

Het eerste stuk is ondiep maar er is niet veel te zien er liggen veel dode kelp bladeren en het viltwier ziet er ook niet erg florissant uit en er is ook niet zo veel leven te zien er zwemmen wel wat grondeltjes rond maar die zijn te snel voor op de foto. Gelukkig zwemmen er niet veel kwallen rond dus ben ik iets geruster, we moeten een soort ondiep stukje over voordat we wat dieper gaan. Ik ga over het randje wat nog geen 1,5 meter diep is en gelijk zie ik tig haarkwallen waaronder een paar erg grote jongens zo groot had ik ze nog nooit gezien.

08-lumishootJ9280270-56867

Het word een slalom race om alle tentakels van die vele kwallen te ontwijken gelukkig word ik niet geraakt en komen we in water waar wat minder kwallen hangen. Mijn buddy wijst me iets aan op het wier het ie werkelijk ini mini klein (1 tot 2 mm) het lijkt op het eerste gezicht een zeesterretje te zijn, thuis achter de laptop blijkt het toch wat anders te zijn maar ik weet nog niet wat. Tijdens het zwemmen zweeft er van alles voorbij maar ik krijg het bijna niet op de foto, het is heel klein en doorzichtig en de camera wil er gewoon niet op scherpstellen.

1-J9280274-56867

Ik houd mijn vinger voor de lens en stel de camera scherp op mijn vinger dan houd ik de knop half ingedrukt en dan ga ik naar mijn onderwerp toe en op de goede afstand druk ik dan af. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan maar na wat mislukkingen lukt er één foto maar ik weet niet wat het is maar het is scherp.

01-onbekend ding-56867

Na wat mosdiertjes op kelp bladeren en wat rare zakpijpjes waarvan ik de naam nog niet weet draaien we weer om richting de boten. Net voor de ondiepe richel is het nog steeds druk met heel veel grote haarkwallen met hele lange tentakels met zig zag bewegingen zwemmen we terug naar de boot. We komen boven en ondanks de honderden kwallen een prachtige duik gemaakt. We moeten nog wachten op de ander duikers dus besluit ik even boven op de rotsen te klimmen zodat je een schitterend uitzicht heb over het water en de vele rotseilandjes waar grote golven op kapot slaan wat een schitterend zicht is vooral toen de zon door kwam.

09-lumishootJ9280285-56867

Jammer genoeg heb ik een macrolens er op staan anders had ik wel foto’s gemaakt. We varen naar een eilandje dat voor de haven ligt er gaat een kanaaltje door het eiland heen en hier staan prachtige houten huizen aan het water, het moet volgens mij hier heerlijk rustig zijn als je hier woont. Wederom een mooie duik in een schitterende omgeving. Ik ben ongeveer 55 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 13:30 uur te water gegaan, de water temperatuur was 15 graden, het zicht was redelijk goed, ik ben max. 6,4 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief