Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Het slakkenweekend gaat van start

Sommige mensen krijgen er geen genoeg van! Dirk Van den Bergh doet opnieuw mee aan het Slakkenweekend. Waarom zie je in dit Duikreport. 

Vrijdagavond 20.00 uur. Met 16 personen zitten we vol verwachting in de grote living van het huis bij De Witte Boulevard, waar we logeren. Eén centrale figuur: Bas van der Sanden. Hij is bioloog en organiseert in samenwerking met zijn echtgenote Mirjam het “Slakkenweekend”. Voor mij is het al de derde keer dat ik het slakkenweekend volg. Waarom drie keer? Het is telkens anders, ik leer telkens bij én ik ontmoet weer nieuwe duikvrienden en buddy’s!

Na een korte inleiding mogen we ons zelf voorstellen. We mogen zelf bepalen wat we van mekaar willen weten. Schoenmaat? OK! De sfeer zit er al meteen in. Andere weetjes over mekaar: ervaring met slakken, duikervaring, favoriete duikstekken, andere hobby’s en de verwachting van het weekend …

Daarna volgt een interactieve lezing door Bas over de slakken, met de nadruk op het zoekbeeld, voedsel, eieren en verdediging.
Ik heb al wel wat slakken gezien, maar blijkt dat er nog een hele boel te ontdekken valt! Eén deelnemer heeft het wat lastig met de benamingen: hij kent alleen de Latijnse benamingen … Nou … Ik kan die niet onthouden!

Na de lezing drinken we nog gezellig een glaasje, maken we verder kennis met mekaar en dan naar bed.

Mijn roommate is die Latijnse geleerde: Marc van Tetering. Hij waarschuwt me dat hij snurkt. Ik schud hem de hand: collega!

Marc is ’s morgens als eerste uit bed. Ik heb gewonnen met snurken! Het is er niet aan te merken dat ik zijn nachtrust gestoord heb, want hij is beneden al ijverig het ontbijt aan het klaar zetten. Ik ben nog net op tijd beneden om een handje toe te steken.

Buddy indeling … voor mij allemaal eender. Mijn buddy wordt Hendri (ja, juist geschreven) Knoop. Duikstek: vanwege de algenbloei en windkracht ZW 6 komt de Oosterschelde niet in aanmerking. We rijden naar Dreischor, waar we kunnen kiezen tussen het Frans Kok rif en Het Gemaal. Wij kiezen voor het laatste.

We zijn vroeg en de parking is leeg. Om 09.15 uur liggen we in het water. Duikplan: onmiddellijk naar het gemaal, daar wat rondneuzen, nog een beetje verder door zwemmen en dan terug om in het ondiepe bij de uitstap nog wat te snuffelen. Het zicht is goed. De bedoeling is natuurlijk dat we slakken zoeken, maar pas helemaal op het einde zien we er ééntje: de alomgekende Groene wierslak. Voor mijn roommate is dat de Elysia viridis …

Dirk-Van-den-Bergh_20190427_Groene-wierslak-80968

Na de duik rijden we naar de spuisluis van de Brouwersdam. Hier lunchen we, spotten we zeehonden en doen we een strandexcursie waarbij we ons zoekbeeld verder moeten ontwikkelen …

Dirk-Van-den-Bergh_20190427_zeehond2-80968

De volgende duikstek is Het Koepeltje, waar ik met Hendri om 14.00 uur bij de steiger in het water ga. De meesten gaan er in bij het strandje om niet te ver te moeten wandelen. Over deze duik kan ik kort zijn: snertduik! Blijkbaar is al de troep die via de spuisluis de Grevelingen in loopt toch ook deze richting uitgekomen en is het zicht minimaal. Zo kan ik zeker geen slakje vinden! Het wordt eerder een ervaringsduik … Toch houden we het 57 minuten vol zonder mekaar kwijt te spelen!

Terug naar de verblijfplaats waar we onze opdracht voor zondag “Deel je weetje” kunnen voorbereiden. We gaan allen samen eten in Renesse en daarna volgt nog een practicum. Het is onvoorstelbaar hoeveel details er aan de diertjes zitten wanneer men ze onder de microscoop bekijkt!

Dirk-Van-den-Bergh_20190427_microscopen-80968

De avond wordt wel met een negatieve punt voor de organisatie afgesloten: het bier is op!

Dit bericht delen

Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

2 reacties

  1. Hallo Dirk,
    Bedankt voor alle verslagen. Ik beperk me tot eentje en die heb ik net opgestuurd.

    REAGEREN
    • Graag gedaan Leendert! Was een leuk weekend!

      REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten