Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2021 – Ad Aleman

December is de maand van de lijstjes… In het Fotojaaroverzicht 2021 laten wij het jaar zien door de ogen van 31 onderwaterfotografen – elke dag één. Ad Aleman opent het overzicht van dit jaar met zijn drie favorieten.

Kers op de taart

Het is een mooie zomeravond als ik te water ga voor een nachtelijke snorkeltocht rond de noordelijke strekdam van de Springersdiephaven. Het leven is uitbundig aanwezig, kreeften, garnalen en krabben zijn massaal op rooftocht en regelmatig vallen kleine visjes mijn masker aan. Tweevlek-grondels en stekelbaarsjes slapen in het Japanse bessenwier. Maar het mooiste is vandaag voor het laatst bewaard. Net voor ik uit het water wil stappen, zie ik een mooi adderzeenaald tussen de takken van het stijf priemwier hangen.

Symmetrie

Het water is spiegelglad bij de doorlaat in de Brouwersdam. Als je maar geen bewegingen veroorzaakt, is de onderwaterspiegel perfect. Door de symmetrie en de aanwezige kruisvorm wordt mijn blik als het ware in de foto getrokken.

Onderwaterbloem

Kwallen horen bij mijn favorieten en wanneer ik op een sombere ochtend de oorkwallen in het licht van mijn spotduiklamp vang, zie ik opeens prachtige onderwaterbloemen in mijn beeld verschijnen.

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2021. Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.
Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Meer van Ad Aleman op DuikeninBeeld 

Foto-album
Content

Wil jij ook je foto’s op DuikeninBeeld laten zien?

Dat kan! Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door in een eigen album je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

4 reacties

  1. Die kwal is een kunstwerk zo. Heel bijzonder.

    REAGEREN
  2. Ik heb al heel erg veel kwallen gezien, maar ineens viel mijn oog op deze vorm.

    REAGEREN
  3. Knap dat je zulke mooie foto’s snorkelend weet te maken. Super!

    REAGEREN
  4. Dank je Mieke,
    Ik denk dat als ik alle prachtige apparatuur zou hebben die duikers soms hebben, ik al snorkelend niet de foto’s zou kunnen maken die ik nu maak. Mijn Tg-6 zonder huis is soms nog te groot!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief