Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Fotojaaroverzicht 2020 – Filip Staes

Het is de tijd van de lijstjes… Wij laten het bijzondere jaar 2020 zien door de ogen van 31 fotografen – elke dag één. Vandaag de drie favorieten van Filip Staes.

Schommelende zeemeermin

De schommel Nee, ik ben absoluut niet de eerste die met het idee op de proppen kwam om een model onderwater op een schommel te fotograferen, maar toen ik op internet een foto zag sloeg mijn fantasie meteen op hol. Ik zou dit voor het ONK zoet water gedeelte proberen te verwezenlijken in open water. Toen alle onderdelen en attributen toegekomen waren, begon ik meteen aan de constructie. Twee boeien aan het wateroppervlak, bloemen en blaadjes aan de touwen en onder het houten zitplankje extra lood zodat het netjes onder water bleef hangen. De shoot in open water verliep prima dankzij Kelly die perfect wist te poseren in haar zomerjurkje. Van het één kwam het ander en in TODI vonden we de ideale locatie om het nog eens over te doen, maar dan als zeemeermin.

Locatie: TODI, België
Datum: 21-8-2020
Model: Kelly Klingenberg (mermaid Nyxe)
Camera: Nikon D7100 in Hugyfot behuizing, Tokina 10-17mm @ 10mm
Instellingen: 1/125 s, f/5.6, ISO 400

‘The Sphere’

Ken je deze Amerikaanse film uit 1998? Ondanks dat het in dit sciencefictionverhaal om een gouden bol draait, doet de sphere in TODI me altijd aan deze film denken. Ik vond het de ideale setting om Celine er bovenop te laten poseren in haar mooie outfit. De binnenkant van de bol is eigenlijk niet zo attractief om te fotograferen en toen ik thuis kwam en de foto’s op groot scherm zag, merkte ik zelfs op dat er iemand een poetsdoek had laten liggen. Zo ontstond het idee om het te laten lijken of de bol draait. Ik experimenteerde wat met de radiaal filter in Photoshop en voegde bovenaan de foto nog wat sterretjes toe. Een beetje magie af en toe kan geen kwaad.

Locatie: TODI, België
Datum: 6-9-2020
Model: Mermaid Celine
Camera: Nikon D7100 in Hugyfot behuizing, Tokina 10-17mm @ 13mm
Instellingen: 1/60 s, f/6.3, ISO 800

De Cenote van Ekeren

Het deed al een tijdje de ronde dat er zich in Ekeren een soort grot gevormd had die ontstaan was door overwoekerende waterplanten. Volgens sommigen zou dit zich in het verleden ook al voorgedaan hebben, maar in de 28 jaar dat ik er duik, had ik dit nog nooit gezien. Toen Merel en ik er langs één van de gaten naar binnen gingen, waren we overweldigd van de grootte en schoonheid van dit natuurfenomeen. De zon strooide haar stralen door het dak van de grot en gaf het geheel een feeërieke sfeer. Eens onze ogen gewend waren aan de duisternis kwamen we in een wereld terecht die kan wedijveren met de Cenotes van Yucatan.

Locatie: Put van Ekeren, België
Datum: 21-9-2020
Model: Merel Bocken
Camera: Nikon D7100 in Hugyfot behuizing, Tokina 10-17mm @ 10mm
Instellingen: 1/100 s, f/4.5, ISO 800

31 fotografen werken mee aan het Fotojaaroverzicht 2020.
Elke dag van december wordt er een fotograaf toegevoegd.

Wil je het complete overzicht tot nu toe zien?

Een eigen album in de fotogalerie?
Wil jij je foto’s ook laten zien op DuikeninBeeld? Open een album in de fotogalerie en je kunt het hele jaar door je foto’s met andere duikers en niet-duikers delen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief